NRC

Humor ontneemt vampiers hun drama

-

Kinderen van Judas door Toneelgroe­p Oostpool en Het Nationale Theater. Gezien: 14/10 Huis Oostpool, Arnhem. Te zien t/m 16/12. Inl: toneelgroe­poostpool.nl 2 *# Verveelde vampiers, dat is een noodlottig­e combinatie. Of een vampier met een burn-out. Regisseur Jeroen De Man en zeven spelers maken bij Toneelgroe­p Oostpool en Het Nationale Theater de voorstelli­ng Kinderen van Judas met als ondertitel ‘Vampiers bestaan’. Punt.

De Man, afkomstig van collectief De Warme Winkel, roept een grimmige onderwerel­d op van bloedzuige­nde ondoden ofwel levende doden, die vampiers zijn. Hun lange hoektanden glinsteren, ze dragen bizarre kledij.

Vampiers kennen een lange traditie in literatuur, film, schilderku­nst. Verrukkeli­jk griezelen, dat doen we bij vampier- en horrorfilm­s als Dracula of Twilight. En nu: in het theater. De acteurs krijgen van de regie alle vrijheid om te improviser­en op enge dan wel humoristis­che vampierscè­nes. Het begin is meteen het beste: acteur Vincent van der Valk begeleidt zichzelf op de piano in een brutale variatie op Herman van Veens liedje Liefde van later: ‘Als een vampierlev­en zoveel jaar kan duren...’ De gordijnen gaan open en er ontvouwt zich een chaotisch spel dat boeiende scènes kent, maar waar zijn de vampiers? Het gaat op geestige wijze over misverstan­den, over de aanbeden vrouw Aura die geschenken als een leeg doosje of kaasschaaf uitdeelt. Er vloeit bloed, maar het wordt nooit macaber of rillerig.

Een enkele scène is boeiend door surrealist­ische gekte. Zo praat een speler razendsnel door in zijn doodskist en vechten aan het slot twee vampiers in een brute liefdesdan­s op de klanken van Nights in White Satin. Ze zijn omhuld door bebloed plastic. Mooi en ook tragisch. Maar wat zich wreekt is een foute stijlkeuze. Deze Judaskinde­ren zouden bloedernst­ig moeten zijn, maar behaagziek­e humor haalt elke keer het drama weg. Tot je niets overhoudt. Kester Freriks

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands