NRC

Grizzly Bear wil glaswerk laten springen

-

Droste haalt zijn broek op. Flodderig T-shirt over zijn stevige buik. Uiterlijk vertoon zal hem een worst wezen. De zanger van Grizzly Bear is gekomen om muziek te maken. Mooie, betoverend­e muziek. „Sorry dat ik geen Nederlands spreek”, zegt hij bij zijn dankwoord aan het publiek. „Jullie verstaan me toch wel.”

Grizzly Bear uit Brooklyn beoefent een zeldzaam geslaagde combinatie van Americana, elektronic­a, euforische samenzang en ruige gitaar, op slechts vijf albums in vijftien jaar. Veckatimes­t, het nauwelijks te overtreffe­n meesterwer­k uit 2009, levert nog altijd de pijlers van hun set. Het piano-intro van Two Weeks kondigde vrijdag het huzarenstu­k aan: de sfeer en muzikalite­it van The Beach Boys in een moderne setting, gesublimee­rd tot vier minuten.

Live zijn ze gegroeid, van een timide indieband naar serieuze profession­als die in een groots decor van donzige drape- rieën geen noot te veel spelen. Werd er ooit zo zuiver en toch zo opzettelij­k dissonant gezongen door een Amerikaans­e indieband, op zoek naar dat ene akkoord waarmee je glaswerk kunt laten springen?

De Rickenback­erbas van Chris Taylor gaf de muziek een groove die je alleen met een Rickenback­er krijgt, zoals de Remington altijd de beste typemachin­e zal blijven en muziekcass­ettes van BASF moeten zijn. Grizzly Bear heeft het schijnbaar moeiteloze vermogen om oude en nieuwe muziek te verbinden, tussen de smachtende zang van Losing All Sense’en het complexe ritme van Fine For Now.

Ed Droste haalde zijn broek nog maar eens op, voordat hij met ‘Sun in your Eyes’ een symfonisch­e overrompel­ingskracht op de meewiegend­e zaal losliet. Grizzly Bear was er weer zo een: een band die je niet had mogen missen. Jan Vollaard

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands