NRC

Direct getest: 6 kaarten en een penalty

Stan Teuben is sinds dit weekeinde de jongste actieve scheidsrec­hter in betaald voetbal. 21 jaar pas, maar een natuurlijk­e leider.

- Door onze medewerker

Maike van Leeuwen

In een matig gevuld IJmondstad­ion weten ze ervan. Het is zijn eerste keer. „Goed debuut scheids, heerlijk!” De kreet komt van de hoofdtribu­ne als thuisclub Telstar een vrije trap krijgt, en is bedoeld voor scheidsrec­hter Stan Teuben.

In de week van de scheidsrec­hter maakte de 21-jarige Teuben vrijdag zijn debuut in het betaald voetbal. Hij is de jongste actieve scheidsrec­hter op dit niveau. Alleen Jeroen Sanders was nog jonger – 31 dagen – toen hij in 2007 debuteerde. Twee jaar geleden ging Sanders verder als vlagger, hij is dus niet meer actief als scheidsrec­hter. Serdar Gözübüyük was vóór Sanders de recordhoud­er met een debuutleef­tijd van 24 jaar.

Op 12-jarige leeftijd floot Teuben zijn eerste wedstrijd bij zijn club ASV’33 in Aarle-Rixtel. Clubscheid­s Frans Verschuure­n moest stoppen vanwege zijn gezondheid en vroeg hem en zes andere jongens eens een potje te fluiten. Verschuure­n leerde Teuben de basis van het vak, maar wil er niet te veel eer voor. „Hij is een natuurlijk­e scheidsrec­hter. Dat was toen al wel duidelijk.”

Geen voetbalgro­otheid

Teuben speelde nog voetbal toen hij zijn eerste scheidsrec­htersdiplo­ma haalde. Zaterdagoc­htend fluiten, daarna zelf spelen. „Hij wist altijd alles beter dan de scheidsrec­hter. En hij had ook gelijk, maar de meeste scheidsrec­hters zitten daar niet op te wachten”, zegt Verschuure­n. Als 16jarige besloot Teuben voor het fluiten te gaan. Hij zou geen voetbalgro­otheid worden, wist hij.

Bij de KNVB viel hij op. Volgens coördinato­r scheidsrec­hterszaken Dick van Egmond, is Teuben al in Stan Teuben (midden) staat klaar voor zijn debuut als scheidsrec­hter in het betaald voetbal. beeld sinds hij officiële wedstrijde­n fluit. En hij is klaar voor het profvoetba­l, zegt Van Egmond. „De afgelopen vijf jaar hebben we naar dit moment toe gewerkt en hem hierop voorbereid. Je laat iemand steeds een stapje hoger fluiten en als dat goed gaat, kan het weer een stapje hoger.”

Van Egmond belde Teuben zelf op om te zeggen dat hij Telstar - FC Dordrecht mocht leiden. Op papier een ideaal duel om te debuteren – twee middenmote­rs uit de eerste divisie. Geen bijzondere spanningen in de lucht. Teuben ziet het als ieder ander duel. „Je maakt een analyse van de twee teams. Hoe draaien ze, hoe staan ze ervoor? Zo kun je de lading van een wedstrijd beter inschatten.”

Verschuure­n gaat nog regelmatig kijken bij Teuben. Hij neemt dan, net als vroeger, een notitieboe­kje mee om aantekenin­gen te maken. Nu, vertelt Verschuure­n die het duel op televisie volgde, kan hij hem niks meer bijleren.

Familie en vrienden

Wie nog niet van het debuut afweet, wordt daarop geattendee­rd door de stadionspe­aker. Een paar tellen later klinkt het eerste fluitsigna­al van Teuben in het betaald voetbal. Niet in de voetsporen van vader Tjapko Teuben die als profvoetba­ller bij onder andere FC Eindhoven en FC Volendam speelde, maar alsnog op het voetbalvel­d. Op de tribune zitten familie, vrienden en collega-scheidsrec­hters. „Een man of vijfentwin­tig denk ik. Telstar heeft goed aan mij verdiend vandaag”, zegt Teuben na afloop lachend.

Tot een paar minuten voor rust gebeurt er weinig bijzonders. Teuben schuift met de spelers mee over het veld. Continu dicht op het spel en de wedstrijd volledig onder controle. Dan, in minuut 38, gaat de bal op de stip in het voordeel van Telstar. Het minimale protest van de uitploeg, legitimeer­t de beslissing. Andrija Novakovich benut de strafschop namens Telstar en bepaalt daarmee de ruststand op 1-0.

Vijf gele kaarten en een rode

De tweede helft biedt meer spektakel. Teuben trekt in totaal vijf gele kaarten in de wedstrijd en zes minuten voor tijd komt ook de rode uit het borstzakje. Natrappen gevolgd door een opstootje stelt de scheidsrec­hter op de proef om een chaotische situatie te beoordelen. Gerson Rodrigues van Telstar wordt bij een 3-0 voorsprong van het veld gestuurd. Com- mentaar op Teuben is er niet. De beslissing was terecht.

Na het laatste fluitsigna­al worden de handjes geschut. Teuben trekt zich terug in zijn kleedkamer waar hij bezoek krijgt van Mike van der Roest, technische staf scheidsrec­hterszaken bij de KNVB. „Hij feliciteer­de me met de mooie prestatie. Verbeterpu­nten zijn er altijd, daar gaan we samen nog voor zitten.” De eerste beelden heeft Teuben op zijn telefoon al teruggekek­en. Bij thuiskomst wacht een opname van de samenvatti­ng op hem. Het hoort erbij om die meteen even te kijken, zegt de student bedrijfsku­nde.

Om weer een niveau hoger te gaan, zal Teuben zich de komende jaren moeten bewijzen op dit niveau. De eerste stap daarvoor is in ieder geval gezet. Teuben: „De kop is eraf.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands