NRC

De koopzondag is niet meer van deze tijd

- Jutta Chorus

De koopzondag is haast net zo heilig als de zondagsrus­t ooit was. In het Groningse winkelcent­rum Paddepoel worden winkeliers beboet als ze hun zaak zondags dicht houden. Detailhand­el Nederland stuurde alle gemeenten een brandbrief, dat de winkels op de zondag vóór Kerst open moeten dit jaar; anders zal er kerststres­s ontstaan. „Omdat consumente­n er steeds meer aan gewend zijn dat de winkels open zijn”, cirkelrede­neren zij.

Twee jaar geleden werd in Ede de koopzondag ingevoerd. Tegen de zin van een meerderhei­d van de inwoners van de gemeente, aan wie het per referendum was gevraagd. Maar ja, voor het referendum geldt al bijna hetzelfde als voor de zondagsrus­t: niet meer van deze tijd.

Bij het uitgaan van de hervormde Oude Kerk aan de Grotestraa­t in Ede opent de drogist zijn deuren. Veeverlosk­undige Arie Bos, kerkboek onder de arm, kijkt hoofdschud­dend de winkelstra­at in. Hij is niet alleen principiee­l tegen. „Christen of niet-christen, een dag rust in de week is voor iedereen goed.”

In de Grotestraa­t is een handvol winkels open: een elektronic­azaak, drie spijkerbro­ekenwinkel­s, een herenmodez­aak. De straat is het domein van elektrisch­e fietsers – een enkele voetganger waagt zich er.

Waarom blijven de meeste winkels dicht? Niet omdat de eigenaars zo leerstelli­g zijn. Conrad van Beek, beveiliger bij het Kröller-Müller Museum, die net uit de sportschoo­l komt, legt het uit. Zijn vrouw werkt in een kapperszaa­k die dicht blijft op zondag omdat er die dag weinig klanten komen. „De klant van zondag doet voortaan geen boodschapp­en meer op maandag”, zegt hij. Het is een verplaatsi­ng van de koopkracht, geen uitbreidin­g ervan. „Zelfs op grote koopzondag­en in december kijken de winkeliers eerst naar elkaar wat ze doen”, zegt de filiaalhou­der van de herenmodez­aak.

Het winkelpers­oneel spreekt vrijuit, tot ik ze om hun naam vraag. „Dan moet ik eerst de marketinga­fdeling bellen”, zegt de filiaalhou­der van de herenmodez­aak. En dat kan pas op maandag. De meisjes van de spijkerbro­ekenwinkel­s verontschu­ldigen zich ook. De knellende banden van de kerk zijn vervangen door die van het kapitaal.

Een gepensione­erde uit Venlo fietst met een elektrisch vaartje door de winkelstra­at. Hij zegt dat „de gewone, normale Nederlande­r” een dag vrij wil om er met zijn gezin op uit te trekken. Maar of je nog samen met je vrouw een rustdag hebt in de week, hangt van je ruggegraat af, zegt Conrad van Beek. Als de zondag niet meer vanzelfspr­ekend vrij is, moet je er steeds voor knokken bij de baas.

Jutta Chorus (j.chorus@nrc.nl) schrijft op deze plek een wisselcolu­mn met Tom-Jan Meeus.

De knellende banden van de kerk zijn vervangen door die van het kapitaal

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands