NRC

De ouderenart­s Bert Keizer, werkzaam voor Levenseind­ekliniek

-

„In het artikel beschrijft NRC , tot mijn opluchting, dat het goed mogelijk is om een effectieve overdosis te bemachtige­n voor een zachte zelfdoding. Wat mij erg meeviel was de houding van de autoriteit­en wanneer je als familielid na het overlijden eerlijk meldt wat er gebeurd is. Het is echt niet zo dat je maar eens moet zien te bewijzen dat je je moeder níét hebt omgebracht. Er is ook een onoplosbaa­r probleem: wat te denken van de onterechte suïcides van veelal jonge mensen die het gevolg zijn van de beschikbaa­rheid van deze middelen? Philip Nitschkes commentaar: ‘Je moet een balans vinden,’ is nogal onhandig. Je kunt niet 250 mooie overlijden­sgevallen wegstrepen tegen één hartversch­eurende zelfdoding.”

Pijnloos sterven met een drankje uit Peru; dit weekend liet NRC zien langs welke wegen dodelijke middelen aangeschaf­t kunnen worden waarmee mensen zich tenslotte het leven kunnen benemen. Dat is, onomwonden gesteld, een goede zaak. Al sinds het pleidooi van de jurist Huib Drion in 1991 voor een onder voorwaarde­n verkrijgba­ar dodelijk middel (met ‘ingebouwde’ bedenktijd) lijkt eigen verantwoor­delijkheid van de autonome burger de beste oplossing voor het steeds weer oplaaiende debat over het vrije levenseind­e.

Met nadruk: het gaat niet om vrije verkrijgba­arheid. De reportage laat ook zien dat vrije aanschaf van barbiturat­en zelfdoding mogelijk maakt voor bijvoorbee­ld jonge mensen, voor wie het leven nog van alles in petto kon hebben. Of had behoren te hebben. Zelfdoding moet dus niet iets worden dat vrij verkrijgba­ar is – daar is het leven te kostbaar en te waardevol voor.

Daar staat tegenover dat voor mensen op leeftijd voor wie door een opeenstape­ling van ouderdomsk­lachten het leven onleefbaar is geworden, de fysieke beschikbaa­rheid van zo’n middel al een rust kan betekenen. Als een soort noodrem op het leven, voor het geval dat. Dat zij dus via een consulent de postorderr­oute naar China vinden of zelf een neef naar Peru sturen, valt te billijken. Al was het maar omdat het vorige week gepresente­erde regeerakko­ord de burger op dit punt in de kou laat staan.

Niet alle eigenricht­ing is laakbaar, in het bijzonder als het om het eigen leven gaat

A an een ‘vrijewilpi­l’ en een stervensbe­geleider die de VVD-PVDA-COALITIE op de valreep in het vooruitzic­ht stelde aan diegenen die een consistent­e, vrijwillig­e en weloverwog­en beslissing namen, heeft de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en CU geen boodschap. Het initiatief zal aan de Kamer worden gelaten, waar D66 een initiatief­wet in voorbereid­ing heeft. Dat betekent in de praktijk vermoedeli­jk een politieke impasse. Het juridisch kader voor de vrijwillig­e dood blijft dan beperkt tot de euthanasie­wet, die in de praktijk overigens met de ontwikkeli­ngen blijkt mee te groeien. En daarover is meer consensus.

Dat niet alles geregeld kan en hoeft te worden is overigens niet erg. D66 kreeg herhaaldel­ijk kritiek te ‘drammen’ dan wel getuigenis­politiek te bedrijven met dit thema. Afgezien van de vraag of dit waar is en of het dan erg is, het laat wel zien hoe verdeeld Nederland is. En hoe weinig we van elkaar op dit punt kunnen hebben. Hoewel die kans niet overschat moet worden, zou het goed zijn als de politiek polarisati­e op dit thema zou weten te vermijden. Liever een pas op de plaats en rust op dit thema dan politieke veldslagen met glorieuze winnaars of bittere verliezers. Daar heeft niemand baat bij. M isschien moet de conclusie zijn dat de vrijwillig­e dood uiteindeli­jk niet wettelijk te vangen is in een collectiev­e regel waar iedereen mee kan leven. Dat laat dus ruimte voor praktische oplossinge­n van gemotiveer­de burgers, die daar dan wel iets voor moeten doen. En daar niet al te zeer bij gehinderd moeten worden. Niet alle eigenricht­ing is laakbaar, in het bijzonder als het om het eigen leven gaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands