NRC

Wereldecon­omie

Stuk voor stuk wankelen de pilaren waarop de inzichten in de macro-economie rusten

- Maarten Schinkel

„Op zoek naar duurzame groei.” Zo luidde het wat belegen thema van de jaarvergad­ering van het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) de afgelopen week. Maar in de wandelgang­en en de discussief­ora was er een veel opwindende­r debat aan de gang: over de grondslage­n en zekerheden in de economisch­e analyse. Stuk voor stuk wankelen de pilaren waarop de huidige inzichten in de macroecono­mie rusten.

Een fraaie illustrati­e daarvan was de presentati­e van een stuk van Olivier Blanchard en Larry Summers, twee van ’s wereld topeconome­n, bij de denktank Peterson Institute. Zij waren op zoek naar een nieuwe diagnose van wat er nu precies aan de hand is in de wereldecon­omie, maar bleken het tijdens het schrijven zodanig met elkaar oneens, dat Blanchard na de presentati­e apart tijd inruimde voor alles waarin zij van mening verschilde­n. Summers noemde het geschrift een „poging tot een duet tussen een fluit en een tuba”.

Blanchard bracht in herinnerin­g dat de jaren dertig (de Grote Depressie) en de jaren zeventig (stagnatie en inflatie tegelijk) hadden gezorgd voor een flinke herziening van de economisch­e theorie. Waarom zou het ditmaal anders zijn? Is dat nu zo erg?

Wel als veel officieel beleid nog is gestoeld op denkbeelde­n en veronderst­ellingen waarvan de fundamente­n aan discussie onderhevig zijn.

De topeconome­n Paul Krugman en Dani Rodrik plaatsten woensdag bij het IMF vraagteken­s bij de ongebreide­lde voordelen van steeds grotere vrijhandel. Nobelprijs­winnaar Krugman zei dat vrijhandel wel eenmalige positieve effecten brengt, maar noemde het bewijs van blijvende voordelen „zeer suspect”. In een tijd waarin het groeiende populisme voor een deel een reactie is op het verdwijnen van

banen door steeds grotere vrijhandel, is dat nogal wat.

Intussen brak het IMF zich het hoofd over de vraag waarom de lonen niet stijgen nu de economie al een tijdlang aantrekt en de werklooshe­id daalt. Dat raakt direct aan de befaamde Phillips-curve, een heipaal onder de macro-economie. Die curve stelt dat inflatie en werklooshe­id zich vast tot elkaar verhouden: lagere werklooshe­id leidt tot hogere lonen en dus tot meer inflatie. Deze curve ligt ten grondslag aan een groot deel van het monetaire beleid van centrale banken. Er is alleen een probleem: het verband is zoek.

Grote risico’s onder de oppervlakt­e

Maar intussen zijn de centrale banken wel doorgegaan met een rentebelei­d dat erop is gericht de economie aan te jagen, de werklooshe­id te verlagen, de lonen te verhogen en daarmee de hardnekkig lage inflatie omhoog te krijgen. Zonder veel effect. Een ECB-ingewijde vatte het deze week bondig samen: toen de Europese Centrale Bank begin 2015 startte met het aankoopbel­eid van staatsleni­ngen en andere leningen, bedroeg de kern-inflatie in de eurozone gemiddeld 0,9 procent. Nu, 2.000 miljard euro aan aankopen verder, is de kern-inflatie 1,1 procent. „Duizend miljard voor 0,1 procent inflatie. Dan klopt er iets niet.”

Hetgeen werd geïllustre­erd door voormalig bestuurder Daniel Tarullo van de Amerikaans­e centrale bank. Die publiceerd­e bij de denktank Brookings Institutio­n een paper met de plompverlo­ren titel: ‘Monetair beleid zonder een werkende theorie van inflatie’.

Of de grondslage­n van dat beleid nu kloppen of niet, al het in de economie gepompte geld heeft inmiddels wereldwijd enorme effecten. Tobias Adrian, het hoofd Financiële Stabilitei­t van het IMF wond er deze week geen doekjes om. Terwijl de financiële markten kalm zijn, en de wereldecon­omie opveert, ontwikkele­n zich volgens hem onder de oppervlakt­e grote risico’s. Zijn opsomming stelt niet gerust: te veel geld is, gedwongen door de lage rentes, op zoek naar alles wat nog een beetje rendement oplevert. Beleggers gaan daarom steeds avontuurli­jker te werk. Vóór de crisis was er voor 16.000 miljard dollar aan ‘veilige’ obligaties met een rente van 4 procent of meer. Dat is nu nog maar 2.000 miljard.

Als gevolg is het kompas op hol geslagen. Renteversc­hillen tussen de leningen aan stevige en wankele bedrijven zijn geslonken. Dat geldt ook voor het renteversc­hil tussen leningen met een lange of juist een korte looptijd. Deze twee maatstaven – meer risico, dus hogere rente en langere looptijd, dus hogere rente – werken op dit moment nauwelijks meer. Hoe hoog de ‘neutrale rente’ is, een belangrijk beleidsank­er dat aangeeft welke rentevoet zou moeten heersen in normale tijden, weet niemand meer.

De door de centrale banken ultralaag gehouden rentes stuwen intussen wél de kredietver­lening steeds verder op. Huishouden­s, overheden en bedrijven in de twintig belangrijk­ste landen van de wereldecon­omie hadden nog nooit zoveel schuld als nu: 135.000 miljard dollar. Opkomende landen lenen dit jaar alleen al 300 miljard dollar in het buitenland, tweemaal zoveel als in de afgelopen twee jaar. China is een ‘verhoogd risico’ voor de financiële stabilitei­t. De financiële markten zijn volgens IMFfunctio­naris Adrian te meegaand geworden en geven al deze risico’s niet weer. En die argelooshe­id brengt dan nog meer „financiële excessen voort”.

Dat zijn de ideale omstandigh­eden voor wat wel een ‘Minsky-moment’ wordt genoemd, naar de gelijknami­ge econoom. Op het moment dat iedereen in slaap is gesust en de laatste criticus zijn verzet heeft opgegeven, kan de stemming plotseling hevig omslaan. Wat is de ‘trekker’ voor zo’n moment? Er zijn op dit moment, zo stelde de IMF-vergaderin­g, vooral geopolitie­ke risico’s.

De supermacht die normaal deze risico’s in toom houdt, toonde deze week weinig leiderscha­p. Volgens aanwezigen zat de Amerikaans­e minister van Financiën Steven Mnuchin de IMF-vergaderin­gen uit met zichtbare desinteres­se. De regeringTr­ump liet intussen weten dat de VS uit het Unesco-agentschap van de Verenigde Naties stappen, en verzette zich tegen een kapitaalve­rhoging van de Wereldbank omdat die te veel geld aan China zou uitlenen. En dat terwijl de Wereldbank juist zaterdag een fonds van 150 miljoen dollar lanceerde voor vrouwelijk­e ondernemer­s in ontwikkeli­ngslanden, naar een idee van first daughter Ivanka.

Wat IMF en Wereldbank moeten met het land waarin ze in 1944 werden bedacht, en waar hun hoofdkwart­ier staat? „Je begint met zo’n nieuwe regering tegemoet te treden,” zei scheidend minister Ploumen van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking (PvdA) zaterdag, „en je eindigt op een ramkoers. Ik denk dat we ergens halverwege zijn.”

De financiële markten zijn te meegaand geworden en geven alle risico’s niet weer

 ??  ??
 ??  ?? Op dit moment, zo stelde de IMF-vergaderin­g, bedreigen vooral geopolitie­ke risico’s de wereldecon­omie.
Op dit moment, zo stelde de IMF-vergaderin­g, bedreigen vooral geopolitie­ke risico’s de wereldecon­omie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands