NRC

OM ziet ‘tien tot twintig’ bendes in de mestsector

Het OM onderzoekt criminele netwerken in de mestwereld. Minister Schouten is „echt boos” en gaat praten met de sector.

- Door onze redacteure­n Joep Dohmen en Esther Rosenberg

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar „tussen tien en twintig” criminele organisati­es die zich bezighoude­n met mestfraude in Nederland. Het gaat om „grotere onderzoeke­n” naar de rol van intermedia­irs en dienstverl­eners in de mest. Die organisere­n de fraude en helpen de veehouders, transporte­urs en verwerkers bij het manipulere­n van monsters en de mestboekho­udingen.

Dit blijkt uit antwoorden van het Functionee­l Parket op vragen van NRC . Het parket is binnen het OM verantwoor­delijk voor de bestrijdin­g van mestfraude in Nederland.

NRC meldde zaterdag de resultaten van een onderzoek naar de mestsector in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Daaruit bleek dat bijna tweederde van onderzocht­e transporte­urs en verwerkers beboet, verdacht of veroordeel­d is. Ook doken in het on- derzoek enkele dienstverl­eners op. Het advieskant­oor dat duizenden mestboekho­udingen bijhoudt, bleek deze zomer veroordeel­d wegens mestfraude. Een laboratori­um dat mestmonste­rs namens de overheid onderzoekt, is veroordeel­d wegens het manipulere­n van monsters.

Er lopen in het hele land nóg 130 strafrecht­elijke onderzoeke­n naar overtredin­gen van de Meststoffe­nwet en het Besluit gebruik meststoffe­n. Een woordvoerd­er van het Functionee­l Parket: „Daarnaast geven we aan de branche, Europese Unie en aan betrokken ministerie­s terug wat we zien bij het doen van onderzoek, opdat zij eventueel maatregele­n kunnen nemen om toekomstig­e fraude moeilijker te maken door het opwerpen van drempels en barrières.”

De Limburgse gedeputeer­de Daan Prevoo (Milieu, SP) zegt in gesprek te gaan met de boerenorga­nisatie en de betrokken ministerie­s. „Ik wil een diepgaand beeld krijgen hoe de fraude georganise­erd is en hoe wij ons handhaving­sbeleid kunnen verbeteren.” De Brabantse gedeputeer­de Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeli­ng, D66) vindt het „de hoogste tijd dat de sector en de keten zelf de misstanden aanpakken. ”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands