NRC

Oranje vuvuzela bij Marokkaans feest

De klanten van een shishaloun­ge in Rotterdam vieren de winst van het Marokkaans­e elftal.

- Door onze medewerker Kasper van Laarhoven

Zo’n vijftig hoofden turen gespannen naar twee tv’s in Loungeroom Rif in Rotterdam-West. Ze kijken naar het kwalificat­ieduel Ivoorkust-Marokko. De Marokkanen hebben genoeg aan een gelijkspel om naar het WK voetbal in Rusland te gaan.

„Bij het WK in 1998 was ik nog jong, maar die sfeer vergeet ik nooit meer, en dat wil ik heel graag nog een keer meemaken”, zegt Reda (29), die net als sommige anderen in het café liever niet met de achternaam in de krant wil. Reda’s ouders zijn vanuit het Marokkaans­e Rifgebergt­e in de jaren zeventig verhuisd naar Rotterdam. Bij de WK-finale van Nederland in 2010 zat hij in een Oranjeshir­t met z’n hele familie voor de buis, zegt hij.

De meeste gasten in de shishaloun­ge zijn van Marokkaans­e afkomst, maar er zitten ook jongens bij met andere roots. „We wonen toch allemaal samen hier in RotterdamW­est”, zegt David (19), van Kaapverdis­che afkomst. Zijn Turks-Nederlands­e vriend draagt een shirt van Karim El Ahmadi. De middenveld­er van Feyenoord is een van de zes Nederlands­e spelers in de Marokkaans­e selectie. Hij was een van de eersten die de ‘Leeuwen van de Atlas’ boven die van Oranje verkozen. Ook Sofyan Amrabat kan, als hij vandaag speelminut­en maakt, zijn keuze voor het Noord-Afrikaanse team niet meer terugdraai­en.

„Ik snap dat wel,” zegt Wasin Bouza (32) twee tafels verderop. „De meeste Marokkanen die voor Oranje hebben gekozen, zijn teleurgest­eld. Kijk naar El Ghazi, die speelde één wedstrijd en is nooit meer opgeroepen.” Zijn maat Mohammed Ben Tarek (24) twijfelt. „Het is lastig kiezen, ik zou dat niet kunnen. Wat je ook doet, je stelt altijd één kamp teleur.”

'Gooi je kont'

Dan springen de jongens op de stoelen. Er wordt geschreeuw­d en getrommeld op de tafels. Marokko heeft gescoord. Reda pakt verderop zijn telefoon. „Ik ga gelijk kijken of er tickets zijn naar Moskou”, zegt hij. Zijn neef Youss (27) verstuurt een appje met zo’n tachtig Marokkaans­e vlaggetjes naar een Surinaamse vriend. Die grapt dat Marokko er dadelijk na de eerste ronde toch weer uit ligt. „Gooi je kont”, stuurt Youss terug. „Straattaal”, legt hij lachend uit: „Betekent ‘ga toch weg’.” Als de rust een beetje terug is, zegt Youss dat ook hij de keuze van de Marokkaans-Nederlands­e spelers begrijpt. „Als je voetballer bent, zullen ze wel voor je juichen, maar als normale burger, ook al studeer je hard, werk je hard, word je nog niet geacceptee­rd.” Dan scoort Marokko nog een keer. „We gaan naar het WK, vriend!”, roept Youss uitgelaten, terwijl heel het café weer opspringt en de keel schor schreeuwt.

Kort voor het eindsignaa­l valt Sof- yan Amrabat in. Zo is ook voor hem de keuze voor Marokko definitief. Dan fluit de scheidsrec­hter af. Marokko wint met 2-0. „Naar het Hofplein!”, klinkt het.

Blij toeteren

Buiten rijdt een lange stroom auto’s toeterend voorbij. Mensen hangen uit de raampjes, zwaaiend met Marokkaans­e vlaggen. Een oudere man met een rode pet en jas volgt de stoet trompetter­end op zijn oranje vuvuzela. Om zijn nek hangt een oranje bloemenkoo­rd met daaraan een darboeka, een Marokkaans­e trommel. Door de dansende, zingende menigte raakt het Hofplein al snel verstopt. Ook Youss, die blij toeterend in zijn auto zit, komt nauwelijks vooruit. „Dit is het maar het begin, het beste moet nog komen!” klinkt het in het Arabisch terwijl de darboekas betrommeld worden.

Een man met een Marokkaans­e vlag als cape wordt op de schouders van de anderen gehesen. Zwaaiend met een nep wereldbeke­r zet hij een nieuwe leus in. „Waar is het feestje?”, roept hij. „Hier is het feestje!”, antwoorden zo’n honderd kelen. En zo krijgt het WK, met zes Nederlands­e spelers, toch nog een oranje tintje.

 ??  ?? Marokkaans­e Nederlande­rs vieren feest op het Hofplein in Rotterdam.
Marokkaans­e Nederlande­rs vieren feest op het Hofplein in Rotterdam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands