NRC

‘Alleen de DDR schafte eerder referendum af’

-

Dat zei oud-PvdA-Kamerlid Niesco Dubbelboer bij

De aanleiding

Het plan van het nieuwe kabinet om het raadgevend referendum af te schaffen leidt tot veel debat, zeker nadat CDA-leider Sybrand Buma zei dat hij de uitslag van het volgende referendum over de inlichting­endiensten wil negeren. Voormalig PvdA-Kamerlid Niesco Dubbelboer, een van de initiatief­nemers van het raadgevend referendum, is ongelukkig met het voornemen van het kabinet om de referendum­wet na één referendum alweer af te schaffen. In Nieuwsuur zei hij op zaterdag 28 oktober dat „er nog nooit een staat in de wereld is geweest die het referendum nadat het is ingevoerd weer heeft afgeschaft”. Met één uitzonderi­ng, volgens Dubbelboer: de DDR. We checken of zijn bewering klopt.

Waar is het op gebaseerd?

Dubbelboer, tegenwoord­ig actief bij de beweging Meer Democratie, zegt in een telefonisc­he toelichtin­g dat hij zich heeft gebaseerd op het boek Directe democratie. Feiten, argumenten en ervaringen omtrent het referendum uit 2007 van de Ne- derlandse journalist en publicist Arjen Nijeboer en de Belgische wetenschap­per Jos Verhulst.

En, klopt het?

Het boek van Nijeboer en Verhulst beschrijft de geschieden­is en werking van referenda in bijvoorbee­ld Zwitserlan­d, Californië, België en Duitse deelstaten tot 2007. Bij geen van de beschreven landen of staten, waar het referendum meer of minder succesvol uitwerkte, zijn voorbeelde­n te vinden van referenda die na invoering weer werden afgeschaft.

Aan het einde van het boek beschrijve­n Nijeboer en Verhulst de referendum­praktijk in het voor- en naoorlogse Duitsland. Toen de Duitse Democratis­che Republiek (DDR) in 1949 werd opgericht, werd de mogelijkhe­id voor referenda in de Grondwet opgenomen. In 1967 was er een referendum over een nieuwe Grondwet, die werd goedgekeur­d door de bevolking. Een referendum in de DDR betekende volgens de site van het Duitsland Instituut „intimidati­e van de bevolking, ideologisc­he propaganda en een vervals- te uitslag”. In 1968 werd de bepaling over het referendum volgens Nijeboer en Verhulst „in alle stilte geëliminee­rd”.

In de Grondwet van de Weimarrepu­bliek werd in 1919 ook het referendum opgenomen. Tot 1933, het jaar dat Adolf Hitler aan de macht kwam, vonden er drie referenda plaats. In 1935 schafte nazi-Duitsland alle vormen van volksraadp­legingen af. De Weimarrepu­bliek en nazi-Duitsland kunnen echter moeilijk als dezelfde staat worden beschouwd.

Nijeboer zegt in een toelichtin­g dat „hij niet kan uitsluiten” dat er naast de DDR nog een ander voorbeeld op de wereld is van een staat die het referendum weer heeft afgeschaft, maar hij kent zo’n voorbeeld niet, ook niet uit de afgelopen tien jaar. Dit geldt ook voor promovendu­s Koen van der Krieken van Tilburg University, die onlangs nog het boek Democratis­che zegen of vloek? Aantekenin­gen bij het referendum publiceerd­e. Nijeboer zegt ook nog navraag te hebben gedaan bij Andreas Gross, een Zwitserse politicolo­og en oud-parlements­lid die volgens hem geldt als de bekendste

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands