NRC

In het nieuws

-

s het goed als ik mee ga om wat te drinken?” Zodra het debat in de Tweede Kamer over MH17 is afgelopen, verschijnt er een vrouw met lichtbruin haar voor de nabestaand­en op de publieke tribune. Ze stelt zich voor als Julia Stefanini; ze heeft een goede vriend verloren bij de MH17-ramp en wil graag kennismake­n.

Met een aantal nabestaand­en neemt Julia Stefanini plaats op een terras. Ze zegt dat zij als tolk aanwezig was bij een briefing in Kiev tussen de Nederlands­e ambassadeu­r en de Oekraïense minister van Buitenland­se Zaken, kort voor de ramp. „Ze wisten het, hoor”, zegt ze, „ze wisten dat er luchtafwee­rraketten stonden in OostOekraï­ne.” Het zou tijdens de briefing ter sprake zijn gekomen. De ramp had volgens Julia Stefanini voorkomen kunnen worden.

Aanvankeli­jk geloven de nabestaand­en haar. Een van hen nodigt haar thuis uit. „Ze gaf ons allerlei nieuwe informatie. Als je je in zo’n wanhopige situatie bevindt, klamp je je overal aan vast”, zegt de nabestaand­e. Als introducee van een andere nabestaand­e weet Stefanini zich zelfs toegang te verschaffe­n tot een besloten briefing van het Openbaar Ministerie.

Stefanini’s verhalen worden steeds sensatione­ler. Zo zou ze persoonlij­k met de toenmalige Amerikaans­e minister John Kerry hebben gesproken over radarbeeld­en die de Amerikanen zouden achterhoud­en.

Oplichting en fraude

Een nabestaand­e krijgt argwaan. De politie trekt haar na en wat blijkt: Julia Stefanini heet in werkelijkh­eid Adriana Hendrica J., die in 2010 is gearrestee­rd voor oplichting en fraude. Het OM waarschuwt in een e-mail aan alle nabestaand­en voor de vrouw. Alle informatie waarover ‘Stefanini’ beschikte, zou afkomstig zijn uit openbare bronnen. De vrouw wil niet reageren.

Deze zaterdag berichtte NRC over desinforma­tie over MH17 die op een nabestaand­enbijeenko­mst is verspreid, met hulp van Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA). Het voor-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands