NRC

50Plus zoekt op congres liever ‘judas’ dan inhoudelij­ke discussie

Veel ruzie, zaterdag bij 50Plus. Maar geen debat over de vorige en de komende verkiezing­en.

- Door onze redacteur Emilie van Outeren

Partijvoor­zitter Jan Zoetelief heeft nog zo verzocht er „geen Poolse landdag van te maken, al lijkt dat de gewoonte”. 50Plus heeft inderdaad een reputatie als het om partijcong­ressen gaat. Telkens opnieuw bevechten leden elkaar met procedures, spelen ze in publieke discussies op de man, of lopen ze weg wanneer ze hun zin niet krijgen. Tot inhoudelij­ke discussies komt het zelden. Het loopt zaterdag in een benauwde zaal met ruim tweehonder­d 50Plussers in Zwolle niet anders.

Zoetelief raakt gedurende de dag zichtbaar geagiteerd over de elkaar opvolgende leden die met moties, amendement­en en ordevoorst­ellen proberen het bestuur te dwingen hen alsnog mee te laten doen aan de gemeentera­adsverkiez­ingen in maart 2018. Slechts 22 plaatselij­ke initiatiev­en hebben daar toestemmin­g voor gekregen. Protesteer­t een lid te lang, dan laat hij diens microfoon uitzetten. Een boze vrouw, Wil van Soest van de Partij voor de Ouderen in Amsterdam, wordt bijna fysiek van het podium gedwongen.

Er worden ook persoonlij­ke vetes uitgevocht­en. Hein Meijer, bestuursli­d van de provincial­e afdeling Limburg, wil dat het congres zich uitspreekt over Maurice Koopman, vicevoorzi­tter van het landelijk bestuur, om een bericht dat deze op Facebook plaatste over een vibrator. Volgens Koopman doet Meijer dat alleen omdat hij niet in meer Limburgse gemeenten aan de verkiezing­en mee mag doen.

Terwijl er genoeg inhoudelij­ks te bespreken was bij 50Plus. De aanstaande gemeentera­adsverkiez­ingen bijvoorbee­ld. En het interne evaluatier­apport waaruit bleek dat de ver- kiezingsca­mpagne voor de Tweede Kamer in maart een totale chaos was. Het rapport is niet openbaar, maar werd vorige week gepublicee­rd door NRC . Daaruit bleek dat partijleid­er Henk Krol in aanloop naar de verkiezing­en inhoudelij­k niet op de hoogte was en niet wist waar en wanneer hij verwacht werd op te treden. Het resulteerd­e in vier in plaats van in de peilingen voorspelde tien zetels.

In een korte presentati­e vergelijkt de auteur van het rapport, voorzitter van het wetenschap­pelijk partijbure­au Richard De Mulder, de campagne met een vliegtuig dat op koers was, maar neerstortt­e door gebrek aan communicat­ie en ruimte voor tegenspraa­k. Na de presentati­e mogen geen vragen gesteld worden.

Zoetelief, die in juni oprichter Jan Nagel als voorzitter opvolgde, maakt in zijn toespraak geen woord vuil aan de kritiek uit het rapport. Hij wil er maar één ding over kwijt: het is een schande dat een „judas” het document gelekt heeft „om de partij te beschadige­n”.

 ??  ?? Partijlede­n stemmen tijdens de algemene vergaderin­g van 50Plus in Zwolle.
Partijlede­n stemmen tijdens de algemene vergaderin­g van 50Plus in Zwolle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands