NRC

REPORTAGE

- Door onze medewerker­s en

Op een ochtend in november doen de politie en andere diensten invallen bij Brabantse drugslabor­atoria. Bram Endedijk Martin Kuiper

Een agent steekt zijn hoofd door een gat in het plafond van een rijtjeshui­s in Breda. Hij zoekt in een verborgen ruimte naar wapens en drugs. In de ruimte worden twee kilo mdma, twee vuurwapens en patronen gevonden. „Negen millimeter”, roept de politieman.

In de kelder rommelt zijn collega in een kartonnen doosje: „Hé, dit is een patroonhou­der”. Een derde agent verkent de woonkamer, die bezaaid ligt met tientallen pakjes vloeitjes. Hij opent een kastje en haalt een voorwerp tevoorschi­jn, gewikkeld in krantenpap­ier: een enorme bijl.

Het is niet het enige adres dat de agenten vandaag bezoeken. Ze zijn bezig met een actie tegen drugscrimi­naliteit in Brabant. Een „veegactie” in jargon. In twee dagen bezoeken politie, OM, Belastingd­ienst en gemeenteam­btenaren zoveel mogelijk aan drugscrimi­naliteit gerelateer­de panden. Doel: de georganise­erde criminalit­eit dwarszitte­n.

Brabant is ‘het mekka’

De politie rolt steeds vaker drugslabor­atoria op, blijkt uit politiecij­fers opgevraagd door NRC . Sloot de politie in 2014 55 labs, in 2015 waren dat er 59 en 61 in 2016. In het eerste half jaar van 2017 staat de teller op 42. Het merendeel van die laboratori­a bevindt zich in Brabant en Limburg. Volgens Wilfred („geen achternaam, die is voor criminelen makkelijk herleidbaa­r”) van het team synthetisc­he drugs van de landelijke eenheid, is Brabant „het mekka van de synthetisc­he drugs”.

Daar ging een historie van smokkel aan vooraf. Criminelen verdienden hun geld met de handel in alcohol en boter met België. Toen dat minder lucratief werd, zegt de politieman, stapten ze over op drugs, vooral de productie van amfetamine en de xtcgrondst­of mdma, zegt hij – jaarlijks wordt ruim 150 miljoen kilo xtc-pillen geproducee­rd. „Mdma spant nu echt de kroon.”

Die productie gaat niet altijd goed. Het vervaardig­en van drugs is een gevaarlijk chemisch proces. Eerder deze maand overleden twee mannen in het Brabantse Kaatsheuve­l, waarschijn­lijk na het inademen van giftige gassen. Ze werkten in een drugslab gevestigd in een doorsnee woonwijk; de buren hadden niets in de gaten. En het chemisch afval dat overblijft na de productie wordt gedumpt. In het eerste half jaar van 2017 kreeg de politie daarvan 130 keer een melding, veel meer dan in voorgaande jaren.

De jacht op een drugslab begint op het hoofdkanto­or van de politie in Breda. Deze novemberoc­htend zijn politieage­nten, medewerker­s van het OM, de Belastingd­ienst en de gemeente om acht uur ’s ochtends bijeengeko­men. Op een beamer verschijne­n adressen die bezocht worden. „We kunnen vandaag achter veel voordeuren komen”, spreekt Freek Pecht, coördinato­r synthetisc­he drugs bij de politie ZeelandWes­t-Brabant, zijn mensen toe: „Kijk en ruik goed en bedenk waar je zelf dingen zou verstoppen.”

Verdachte adressen in Sint Willebrord

Volgens een melding bij Meld Misdaad Anoniem zit er een drugslab in het Bredase pand. Op het adres staan drie mannen uit Oost-Europa ingeschrev­en, maar als de politie aanbelt doet niemand open. De politie krijgt toestemmin­g om het slot te forceren. Binnen hangt een chemische lucht en in de keuken staat een weegschaal die volgens de politie vaak door drugsprodu­centen wordt gebruikt.

Ketels om drugs in te koken

Niet bij alle adressen verlopen de bezoeken voorspoedi­g. In een nieuwbouww­oning in Tilburg-Noord zoeken agenten met latex handschoen­en naar drugs in kartonnen dozen, maar er wordt niets aangetroff­en. En in de loods van een man die ketels leverde aan criminelen om drugs in te koken, heeft het team evenmin succes. Het hoort bij het kat-en-muisspel.

„We doen deze acties niet alleen om de drugsprodu­ctie te verstoren”, zegt rechercheu­r Tibor Fijnaut, die de actie in de eenheid Zeeland-WestBraban­t coördineer­t. „We willen laten zien dat als mensen melden, wij er ook echt op afgaan.”

De actie van afgelopen week leidde voorlopig tot drie aanhouding­en. „We pakken flink wat grondstoff­en en eindproduc­ten af op de plekken waar we zijn binnengeva­llen”, vertelt Fijnaut. „Wat het effect is, dat weten we niet, dat is koffiedik kijken. Het zou kunnen dat sommige mensen gewoon actief blijven in de wereld van de synthetisc­he drugs. Maar ho- pelijk wordt de drempel wat hoger.”

Een agent heeft inmiddels een rood-wit politielin­t om het pand in Breda gewikkeld. Binnen wordt de opbrengst van de actie opgemaakt. Aangetroff­en zijn twee pistolen, meerdere patronen, poeder om drugs mee te versnijden en twee kilo mdma. In het schuurtje vinden agenten bovendien de attributen die horen bij een drugslab: overalls, vacuümzakk­en, een gasmasker.

Op last van de gemeente

Een ambtenaar plakt na de huiszoekin­g een bord op een raam van de woning. „Deze ruimte is op last van de gemeente Breda tijdelijk gesloten vanwege overtredin­g van de Opiumwet. Het betreden is strafbaar.”

De vraag is of de wereld van de synthetisc­he drugs er een klap door heeft gekregen. Volgens teamleider Wilfred maakt de politie-inzet criminelen „kopschuw”. Als een partij drugs in beslag wordt genomen hebben criminelen daar last van, zegt hij. Iemand moet er verantwoor­ding voor afleggen. Maar, weet de teamleider, grote drugsbazen blijven bij deze acties vaak buiten schot.

Dat beaamt rechercheu­r Tibor Fijnaut. Maar, zo zegt hij, toch zijn deze actieweken cruciaal. „De echt grote jongens in de synthetisc­he drugs hebben overal tentakels. Bij acties zoals deze krijgen we informatie binnen waardoor we bij de grote bazen uit kunnen komen. Het is verstoren, en dat moeten we blijven doen.”

 ??  ?? (boven) en Tilburg. „We willen laten zien dat als mensen melden, wij er ook echt op afgaan.”
(boven) en Tilburg. „We willen laten zien dat als mensen melden, wij er ook echt op afgaan.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands