NRC

Cultuuroms­lag nodig bij door mestfraude verziekte veehouderi­j

-

estfraude is een stil schandaal in agrarisch Nederland. Iedereen weet dat het al jaren gebeurt, ondanks een stortvloed aan regelgevin­g en talloze pogingen tot handhaving. Feitelijk is de sector te groot geworden voor een te klein land dat steeds strengere milieunorm­en moet toepassen. En dat in Brussel al een uitzonderi­ngspositie voor het mestbeheer moest bedingen. De druk op de boeren om te overleven is groot.

Het journalist­ieke onderzoek naar het ‘mestcomplo­t’ in en om de Peel in NRC laat zien hoe de branche moreel is vastgelope­n en de samenlevin­g de rug lijkt te hebben toegekeerd. Alleen het financiële eigenbelan­g van varkensboe­r en afnemer tellen daar nog. Boetes en veroordeli­ngen worden als bedrijfsri­sico terzijde geschoven. Zowel het bestuurlij­ke sanctierec­ht als het strafrecht maken er geen indruk meer. Wat bij 1.200 controles op 900.000 mesttransp­orten waar 500 miljoen euro is gemoeid, ook niet onverwacht is.

Over de geschatte omvang van de mestfraude werd tot nu toe officieel liever in niet al te duidelijke termen gesproken. De Nederlands­e Voedsel en Warenautor­iteit, belast met de controle, zei deze zomer in de Kamer dat de omvang van de fraude „niet bekend” was. Dat was hooguit in theorie waar. De totale omvang van geen enkele vorm van fraude in de samenlevin­g is immers ooit echt bekend. Maar de NVWA had toen op basis van eigen onderzoek wel kunnen vertellen dat het in ruim 60 procent van de hele sector niet pluis is. Dat dit werd verzwegen past bij het beeld van een instantie die vooral tactisch lijkt te opereren, met een wel zeer open oog voor de economisch­e belangen van de sector. Eerder dit jaar bleek dat de NVWA te weinig deed met de misstanden die de eigen dierenarts­en bij slachterij­en vaststelde­n. Ook in de kwestie van de fipronilbe­smetting in de kippensect­or kreeg de NVWA verwijten; dat het de volksgezon­dheid onvoldoend­e beschermde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands