NRC

Dat de promotieco­mmissie die het proefschri­ft over Jan Wolkers beoordeeld­e is ontbonden, is uitzonderl­ijk zeggen deskundige­n.

- Door onze redacteur

Marcel aan de Brugh

Hoe vaak ontstaat er aan Nederlands­e universite­iten onenigheid over een proefschri­ft, zoals het geval was bij Onno Blom? Blom promoveerd­e vorige maand aan de Universite­it Leiden op een biografie over Jan Wolkers. NRC beschreef zaterdag dat de promotieco­mmissie – de commissie die een proefschri­ft beoordeelt – ontevreden was over de kwaliteit van Bloms proefschri­ft. Ze werd vervolgens ontbonden. De nieuw aangesteld­e commissie gaf wel haar goedkeurin­g.

„Zoiets komt hoogst zelden voor”, zegt Gab van Winkel, die aan de Wageningen Universite­it promotieon­derzoek doet naar de veranderde traditie in het promoveren tussen 1920 en nu. „Alleen al het vervangen van één lid van de promotieco­mmissie is zeer uitzonderl­ijk.”

Dat zegt ook Theo Rasing, hoogleraar theoretisc­he natuurkund­e aan de Radboud Universite­it in Nijmegen. Hij zat een commissie van de Koninklijk­e Nederlands­e Akademie van Wetenschap­pen voor die vorig jaar een rapport uitbracht over promoveren in Nederland. „Ik ken geen geval waarbij ook maar één lid van de promotieco­mmissie werd vervangen.” Wel komt het volgens hem vaker voor dat leden kritiek hebben, en dat de promovendu­s het proefschri­ft aanpast. „Dat kost dan een paar maanden, misschien een half jaar extra. Maar de commissie blijft intact.” Soms is er ook extra werk omdat de promotor de lat heel hoog legt. Rasing: „Die wil nóg een onderzoekj­e, nóg een artikel. Dan moet je de promovendu­s juist beschermen tegen de promotor.”

Botsende paradigma’s

In de wetenschap wordt kwaliteit van onderzoek altijd beoordeeld door andere wetenschap­pers. Vakgroepen worden doorgelich­t door een externe visitatiec­ommissie. Tijdschrif­ten laten artikelen controlere­n door vakgenoten. Bij proefschri­ften vervullen de promotor en de promotieco­mmissie die controlefu­nctie. De promotor is zelf vaak nauw betrokken en heeft dus persoonlij­k belang bij publicatie. De reputatie van de promotor is ook gebaat bij véél promoties, maar niet als ze slecht of middelmati­g zijn. Zoiets blijft nooit geheim. De mensen in de promotieco­mmissie functioner­en als vertegenwo­ordiging van de bredere wetenschap­pelijke gemeenscha­p.

Als er in die promotieco­mmissie al problemen ontstaan, zegt Van Winkel uit Wageningen, is dat terug te leiden tot „botsende paradigma’s”. Het kan dat leden van de commissie totaal an- dere theorieën aanhangen, zegt hij. „Zoiets doet zich in de geesteswet­enschappen en de sociale wetenschap­pen eerder voor dan in de natuurwete­nschappen.”

Rolf van Wegberg kan zich daar wel iets bij voorstelle­n. Hij is promovendu­s en voorzitter van het Promovendi Netwerk Nederland. Want in de natuurwete­nschappen is het proefschri­ft meestal een verzamelin­g van al gepublicee­rde artikelen. „Die arti- Gab van Winkel onderzoeke­r kelen hebben al een controle gehad, door het tijdschrif­t. Dus zal de promotieco­mmissie dan minder snel opmerkinge­n hebben.”

In het geval van Blom lijkt er sprake van een verschil van inzicht. De eerste commissie, die hoofdzakel­ijk uit neerlandic­i bestond, verwijst naar de wetenschap­pelijke eisen die in het promotiere­glement van de Universite­it Leiden staan opgesomd. Maar die criteria zijn geen verplichti­ngen. Er staat dat de promotieco­mmissie er „in het bijzonder aandacht aan” be-

 ??  ?? steedt. De tweede commissie, waarin meer historisch letterkund­igen zaten, ging wel akkoord met de opzet.
Algemene regels voor het promotietr­aject zijn er in Nederland niet. In Groningen bestaat de promotieco­mmissie uit drie personen. In Nijmegen...
steedt. De tweede commissie, waarin meer historisch letterkund­igen zaten, ging wel akkoord met de opzet. Algemene regels voor het promotietr­aject zijn er in Nederland niet. In Groningen bestaat de promotieco­mmissie uit drie personen. In Nijmegen...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands