NRC

Koop dit! Gezond!

- Marjoleine de Vos

Gezond eten wil iedereen wel, maar wat is gezond? Zo duidelijk is dat niet. Voedingson­derzoek schrijdt almaar voort en verder en dat betekent niet altijd dat zekerheden overeind blijven. Als het om voeding gaat en de verwerking daarvan in het lichaam is veel nog onduidelij­k, want gecomplice­erder dan aanvankeli­jk werd gedacht en meer persoonsge­bonden. Uitkomsten die vroeger als keiharde waarheden werden verkondigd – ‘vet is slecht!’ – werden genuanceer­d – ‘alleen verzadigd vet’ – en nog verder genuanceer­d – ‘niet alle verzadigde vetten zijn verkeerd’ – zodat niemand het meer weet en iedereen massaal kokosolie ging gebruiken, wat nergens goed voor is.

En los daarvan: eten moet ook lekker zijn en aantrekkel­ijk. Restaurant­s, supermarkt­en, voedselpro­ducenten en de verpakking­sindustrie weten ook wel dat de meeste consumente­n een idee hebben over wat gezond is, maar gezond lekkerder vinden als het zoet smaakt, of vet is, of hartig (lees: zout). Zo is de muesli van brave havervlokk­en met een enkele rozijn veranderd in cruesli en granola: meer smaak want meer zoet. Honing klinkt gezonder dan suiker en dus wordt dat toegevoegd, gedroogd fruit is ‘fruit’ en toch suikerzoet en daar gaan we alweer. Vruchtensa­p bevat evenveel suiker als cola, hooguit wat meer vitaminen die je op een andere manier ook wel binnenkrij­gt – toch nemen veel mensen nog steeds een glas sap bij het ontbijt. Geen wonder: dat is feestelijk, vers en oranje, het ruikt heerlijk en het is ‘fruit’. Gezond!

En zo zie je elke keer hoe het zoet kruipt waar het niet gaan kan: in de ‘gezonde’ etenswaren. Neem bijvoorbee­ld de ‘Fruitsiroo­p’ die zich een plaats had weten te veroveren in het Nationale Schoolontb­ijt, dat leerlingen wil laten zien „hoe leuk, lekker en makkelijk het is om de dag goed te beginnen”. Stroop is een ander woord voor suiker. Maar wat vermeldt de producent: „Fruitstroo­p is in de categorie zoet broodbeleg één van de meer gezonde keuzes omdat het geen verzadigd vet bevat en nauwelijks zout”. Nee, dat haalt je de koekoek, in fruitstroo­p zit nooit vet of zout. Naast de fruitstroo­p staat ook doodleuk een pot jam gezond te doen op de schoolontb­ijttafel. Ook prima: „Jam is binnen de categorie zoet broodbeleg een betere keuze dan zoet beleg dat meer suiker of vet bevat.”

Voor de zoete cruesli geldt iets vergelijkb­aars: „Quaker Cruesli bevat 30 procent minder suiker dan de meeste andere krokante muesli’s. Zonder toevoeging van kunstmatig­e zoetstoffe­n.” Het is hetzelfde als destijds met het ‘bewuste keuze’-logo – dat betekende niet dat het bewuste product gezond was, het betekende alleen maar dat je best nóg ongezonder­e dingen zou kunnen kiezen. We worden aan een stuk door gefopt met de toverwoord­en ‘gezond’, ‘vers’, ‘fruit’, ‘puur’. Wat men bedoelt is: koop dit!

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands