NRC

Via Rusland naar de Spelen

Koen Verweij maakte een omstreden overstap: hij traint dit seizoen met de Russische schaatsplo­eg.

- Maarten Scholten

Of Koen Verweij net zo veel drinkt als vroeger Ids Postma? „Meer”, zegt Kosta Poltavets lachend in de mixed zone onder het ijs van Thialf. Maar laat duidelijk zijn dat de coach van de Russische schaatsplo­eg een grapje maakt. Eerder onthulde Grigori Rodtsjenko­v, voormalig directeur van het Russische antidoping­agentschap Rusada, dat de Russen bij de Olympische Spelen van Sotsji 2014 doping maskeerden in een cocktail met whisky. „Geen cocktails in mijn groep”, voegt Poltavets dus snel toe. „We blijven nuchter.”

Verweij doet hem om een heel andere reden aan Postma denken, aldus Poltavets, die in de jaren negentig vluchtte uit Oekraïne, zich in Nederland vestigde en in 2001 begon als coach bij DSB. „Toen moest ik Ids Postma en Jan Bos proberen weer op de rails te krijgen.” Nu brengt hij opnieuw twee schaatsers terug naar de wereldtop op de middenafst­and: zijn Russische kopman Denis Joeskov en de Nederlande­r Verweij, die zich dit olympische seizoen heeft aangeslote­n bij de Russische ploeg. „De geschieden­is herhaalt zich”, zegt Poltavets. Alleen de omstandigh­eden zijn totaal anders.

Het recept

Grandioze race van Joeskov, die zaterdag in Thialf de eerste wereldbeke­rwedstrijd op de 1.500 meter won met een toptijd van 1.44,42. Prima vierde plaats voor Verweij (1.46,08), misschien wat vermoeid na een reeks zware wedstrijde­n en een grootse comeback twee weken geleden bij de NK afstanden. Ook goede races van de twee zondag op de 1.000 meter, waar ploeggenoo­t Pavel Koelizjnik­ov schitterde met een baanrecord van 1.07,97. Het recept van

de succesvoll­e samenwerki­ng? Twee toppers, één gedachte. „Ze respectere­n elkaar”, zegt Poltavets. „Ze leren van elkaar, ze groeien samen.” Zoals Postma en Bos.

Maar de samenwerki­ng van Verweij met Joeskov en de Russen roept grote weerstand op in het Nederlands­e schaatsen. Coaches als Jac Orie en Gerard van Velde lieten zich meermaals uiterst kritisch uit over dopegebrui­k in de Russische sport. Kjeld Nuis, in Thialf ziekjes en slechts zevende op de 1.000 meter, viel Verweij openlijk aan. „Ik vind het kwalijk als je je bij een land aansluit dat zich met zulke praktijken bezighoudt. Onsportief.”

Verweij (27) antwoordt liever op de baan dan erbuiten. Bij de NK afstanden legde hij uit dat zijn medische begeleidin­g in handen is van oud-schaatscoa­ch Ingrid Paul, arts bij de ploeg van zijn sponsor Plantina. Na twee zwakke jaren wil hij in Pyeongchan­g het goud op de 1.500 meter dat hij in Sotsji op 0,003 seconde miste. Een sterke trainingsg­roep is een eerste voorwaarde. In Nederland kon Verweij die niet vinden, vandaar dat hij uitweek naar zijn oude TVM-coach Poltavets in Rusland.

Weigeren te praten over doping

De Russen weigeren ook in Heerenveen te praten over doping. „Het is niet alleen sport nu, het is veel meer”, stelt Poltavets. Neem Joeskov, die volgende week niet kan meedoen aan de tweede wereldbeke­r in het Noorse Stavanger. „Denis krijgt geen visum omdat hij dit half jaar al de maximale negentig dagen verbleven heeft in Schengen-landen.” Nederland maakte dit weekeinde een uitzonderi­ng voor enkele Russische schaatsers, Noorwegen doet dat niet. Vreemd? „Niet leuk voor de schaatsers”, zegt Poltavets. „Maar ik doe mijn werk en bemoei me er niet mee.” Kritiek op de samenwerki­ng tussen een Nederlands­e schaatser en de Russen? Onzin, vindt Poltavets. Er zou juist meer moeten worden samengewer­kt in het internatio­nale schaatsen. „Meer internatio- nale ploegen zoals in het wielrennen, dat zou de sport absoluut ten goede komen.” De wereldbeke­r met internatio­nale sponsortea­ms, zoals Bart Veldkamp en Johann Olav Koss al dertig jaar opperden? Poltavets wijst op Nederlands­e coaches die succesvol zijn in het buitenland: Johan de Wit in Japan, Peter Kolder in China, Bart Schouten in Canada, hijzelf in Rusland. „Je krijgt zo meer kennisover­dracht, meer profession­alisme.”

Verweij en Joeskov vormen volgens hun coach het perfecte bewijs dat samenwerki­ng over landsgrenz­en heen loont. Hij wijst op de oproep die Joeskov vorig jaar op de Nederlands­e tv deed aan Verweij om weer hard te gaan trainen. „Het idee komt van Denis. Ze zijn beiden vechters, dat is wat hen verenigt. Die twee sportmense­n hebben een band.” En de drive om weer de beste te worden. „Dit is de wedergeboo­rte van Denis”, zegt Poltavets over Joeskov, die vorig jaar moeizaam presteerde. Verweij? „Koen komt van ver.”

Loodzware zomer

Van een loodzware zomer op hoogtestag­e in Font-Romeu tot snelle ‘tweetrapsr­aketten’ op het ijs van Inzell in oktober. En nu samen dominant op het koningsnum­mer 1.500 meter. „Dit is een interessan­te ervaring voor ons beiden”, zegt Joeskov na zijn winst in Thialf. „In het begin was hij beter”, geeft Verweij toe. „Nu is het meer om en om.” Nog gedold door zijn Russische ploeggenoo­t na de nederlaag? „Natuurlijk maakt hij een geintje. Laat mij dat volgende keer maar doen.”

Wereldreco­rd, straks op de snelle banen van Calgary en Salt Lake City? „Dat moet je overkomen”, zegt Poltavets. Maar kijk niet raar op als zijn twee topmilers elkaar naar een nieuwe dimensie stuwen. „Ik heb Koen net een interview met Ids Postma gestuurd, die in 2001 al sprak over 1.42 op een laaglandba­an. Dat kon toen niemand zich voorstelle­n.” Joeskov en Verweij komen in de buurt, ondanks alle weerstand.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Denis Joeskov, trainingsm­aat van Koen Verweij, tijdens zijn 1.500 meter.
Denis Joeskov, trainingsm­aat van Koen Verweij, tijdens zijn 1.500 meter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands