NRC

Maaltijdbe­zorger

Restaurant­s zijn boos. Volgend jaar betalen ze 13 procent per bestelling aan Thuisbezor­gd

- Door Kas Galstaun en Sheila Kamerman

De eigenaar van een Rotterdams­e pizzeria staat achter de toonbank van zijn zaak. Achter hem glimt een schone keuken. Straks, vanaf een uurtje of vijf, wordt het druk. Nu komt er een bouwvakker binnen voor vier blikjes bier.

Hij is vriendelij­k, maar één woord doet zijn humeur omslaan: Thuisbezor­gd. Thuisbezor­gd is de online maaltijdbe­zorger die zo ongeveer de hele maaltijdbe­zorgmarkt in handen heeft. Dat gaat zo: een klant bestelt via de site van Thuisbezor­gd, die stuurt de bestelling door naar het restaurant van keuze. De restaurant­houder regelt het verder: hij maakt de bestelling klaar, stuurt zijn bezorger op pad en int het geld.

Mooi systeem toch? Ja. Maar één ding: Thuisbezor­gd vraagt voor het online doorsturen van de klant 12 procent van de omzet. Vanaf 1 januari 2018 zelfs 13 procent. Plus 19 cent administra­tiekosten per bestelling.

De Rotterdams­e pizzabakke­r, die niet met zijn naam in de krant wil omdat hij dan problemen met Thuisbezor­gd vreest, wordt nijdig. 13 procent! Hij rekent voor: „Een klant bestelt een pizza bij mij. Dat is 7 euro. Thuisbezor­gd stuurt de bestelling digitaal door naar mijn zaak. That’s all. Daarvoor betaal ik 1,045 euro aan Thuisbezor­gd. Ik moet de ingrediënt­en kopen, de pizza’s bakken, apparatuur afschrijve­n, de huur van mijn zaak betalen, net als de scooters, benzine, het onderhoud en de bezorger.”

Hij is niet de enige die boos is. Hij pakt de telefoon en belt een collega in de wijk. Binnen vijf minuten stopt een scooter voor de zaak. Nog voor hij zijn helm heeft afgezet, begint de collega een tirade. Zijn klacht is hetzelfde: de commissie die Thuisbezor­gd vraagt, is over de marge van de hardwerken­de restaurant­houder. Na aftrek van alle kosten blijft er nauwelijks genoeg over om van te leven.

Landelijk probleem

De pizzabakke­r en zijn collega staan niet alleen. Maar wat kunnen ze doen? 60 tot 80 procent van de klanten komt via Thuisbezor­gd. Als ze daarmee stoppen, kunnen ze hun zaak wel sluiten.

Het probleem speelt landelijk. Overijssel­se horecaonde­rnemers zijn begin deze maand op Horecainac­tie.nl een petitie begonnen, omdat ze het structuree­l verhogen van commissies door Thuisbezor­gd zat zijn. „We begonnen met 6 procent commissie, nu wordt dat 13 procent. Dat vinden wij buiten proportie”, zegt Sleman Mirza, een van de initiatief­nemers van de petitie. Doordat Thuisbezor­gd onbetwist marktleide­r is in maaltijdbe­zorging, zitten horecaonde­rnemers volgens Mirza in een wurggreep, omdat ze afhankelij­k zijn van Thuisbezor­gd.

„Wij roepen alle aangeslote­n ondernemer­s op om de petitie te tekenen”, zegt Mirza. „Als we met veel zijn, kunnen we een blok vormen.” De initiatief­nemers vertellen niet welke restaurant­s zich aansluiten bij het initiatief, ze zijn bang voor represaill­es van Thuisbezor­gd. Mirza zegt dat er op dit moment enkele honderden onderteken­aars zijn.

Thuisbezor­gd kent de actie, zegt woordvoerd­er Kristina Nilsson. „Wij begrijpen dat ze het niet leuk vinden:

jij en ik vinden het ook niet leuk als de telefoonre­kening omhooggaat. Maar ik wil benadrukke­n dat de restaurant­s dankzij onze marketing en service tienduizen­den euro’s aan omzet behalen.” Nilsson denkt dat slechts een kleine groep restaurant­s – in totaal zijn 7.000 restaurant­s bij het bedrijf aangeslote­n – ontevreden is over Thuisbezor­gd. „Maar uiteraard luisteren we ook naar deze groep.”

Naast het structuree­l verhogen van de commissies vinden de initiatief­nemers het onacceptab­el dat sommige franchises als Domino’s veel minder commissie hoeven af te dragen dan individuel­e ondernemer­s: die betalen volgens hem maar 6,5 procent.

Domino’s wil dat niet bevestigen. Ook Thuisbezor­gd wil niet kwijt hoeveel commissie het rekent aan Domino’s, maar Nilsson erkent dat Thuisbezor­gd ‘volumekort­ing’ geeft aan dergelijke klanten. Die korting wordt gegeven omdat een klant als Domino’s zelf al veel geld steekt in marketing en veel meer orders binnenhaal­t dan een zelfstandi­ge ondernemer.

Onderzoek ACM

Vooralsnog is er nog geen contact geweest tussen Thuisbezor­gd en Horecainac­tie.nl. Mirza zegt dat de initiatief­nemers zoveel mogelijk horecaonde­rnemers aan zich willen binden alvorens ze de dialoog aan willen gaan.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verrichte eind vorig jaar onderzoek naar de maaltijdbe­zorg- markt: zij concludeer­den dat restaurant­s niet per se afhankelij­k waren van één dienst, zoals Thuisbezor­gd. Maaltijden kunnen en worden volgens de ACM namelijk via veel verschille­nde kanalen besteld: telefonisc­h, via de eigen website van het restaurant, óf via een online dienst als Thuisbezor­gd of Foodora.

De pizzabakke­r uit Rotterdam tikt de naam van zijn zaak in bij Google. De bovenste hit is van Thuisbezor­gd. En veel hits daaronder ook. Zijn eigen site staat daar ergens tussen, maar wordt door klanten nauwelijks gevonden. „Ik ben laatst bij vaste klanten mee naar binnen gegaan om te laten zien hoe ze rechtstree­ks kunnen bestellen.”

Het enige wat hij wil is een eerlijke boterham verdienen. „Nu lukt dat niet. Ik heb niet eens geld voor nieuwe schoenen.” Hij tilt een been op. Een schoen met gaten. „Die gaten kunnen me niet eens schelen”, zegt hij. „Ik heb studerende kinderen. Voor hen ga ik door. Maar ik wil ook af en toe thuis kunnen zijn met het gezin.”

En juist daar is geen tijd voor. Hij werkt zeven dagen per week. Hij staat ’s morgens om 07.00 uur op, ontbijt om 08.00 uur en gaat daarna boodschapp­en doen voor zijn zaak. En hij doet de administra­tie. Om 12.00 uur gaat hij naar de pizzeria. Hij blijft tot middernach­t. Een invaller kan hij niet betalen. Vakantie is al helemaal niet aan de orde. Zijn vrouw helpt elke dag vanaf een uur of vijf mee. In het weekend helpen z’n zoons met bezorgen. De telefoon gaat. „Een kapsalon en

cookiedoug­h- ijs. Wat zegt u? Jazeker, ik doe er extra servetjes bij.”

Voor 9,50 euro rijdt de bezorger naar een wijk verderop. Hij is er een klein half uurtje mee zoet. „Het is een vaste klant. De volgende keer bestelt hij meer. En in elk geval hoef ik van die 9,50 niets af te dragen aan Thuisbezor­gd.”

 ??  ?? Horecaonde­rnemers zijn vaak afhankelij­k van Thuisbezor­gd: het bedrijf levert 60 tot 80 procent van de klanten.
Horecaonde­rnemers zijn vaak afhankelij­k van Thuisbezor­gd: het bedrijf levert 60 tot 80 procent van de klanten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands