NRC

Hard schaatsen is al snel ‘verdacht’

- Wilfried de Jong

Ach, doping is zo makkelijk op te sporen in de schaatswer­eld. Je hoort een hapering in het interview met de Russische coach, je ziet een verdacht pukkeltje in het gezicht van een van zijn schaatsers en je trekt meteen conclusies. Leugenaars, bedriegers, slikkers. Na de onvoorstel­baar snelle tijd van Pavel Koelizjnik­ov op de 1.000 meter, zoemde het rond in het o zo brave Thialf: die betrapte Rus had nooit meer mogen schaatsen. Iedereen is tegenwoord­ig zijn eigen journalist, columnist en fotograaf; een kleine moeite om ook de functie van dopingvors­er een schaatswee­kendje op je te nemen, toch?

Het is de fans niet kwalijk te nemen. Als het Wereldanti­dopingagen­tschap (WADA) de regels niet waterdicht maakt en zo sloom en halfslacht­ig reageert op het gebruik van meldonium, gaat het schaatsvol­k vanzelf morren.

Koelizjnik­ov had een schorsing gekregen vanwege vermeend gebruik van het middel, dat sinds 1 januari 2016 op de dopinglijs­t staat. Na een paar maanden werd de schorsing opgeheven. Sindsdien is Koelizjnik­ov – in zijn juniorjare­n al betrapt op dopinggebr­uik - aangeschot­en wild. Zijn coach Kosta Poltavets mocht voor de camera uitleggen hoe zijn pupil die wereldtijd had kunnen rijden.

Vriendelij­ke ogen in een uitgebeend gezicht keken in de camera. Poltavets vluchtte ooit uit Oekraïne en werd coach van Nederlands­e schaatsers. Hij was hier zeer geliefd. Nu hij de Russen begeleidt, wordt hij met argwaan bekeken. Vanaf de bank dacht ik na over zijn antwoorden. Poltavets: „Eerst was ik boos, nu ben ik immuun.”

Zag ik toch enig ongemak op zijn gezicht staan? Begrijpeli­jk, de druk is groot: Rusland is als sportland terecht in de hoek gezet, na alle dopingperi­kelen. En een coach die werkt en leeft met topsporter­s weet altijd meer dan hij wil vertellen. Poltavets: „Ik ben voor eerlijke sport.” Eerlijke sport is een nobel streven. Maar in topsport wordt veel ongelijkhe­id gecreëerd, al was het maar door de vaak uiteenlope­nde budgetten.

Poltavets: „Schaatsen is een andere sport dan bijvoorbee­ld wielrennen.”

Zeker, het verschil tussen een wiel en een schaats is groot. Maar de sporten zijn ook met elkaar verweven. Van oudsher zitten schaatsers tijdens hun training uren op het zadel. De coach wil toch niet beweren dat doping in de schaatsspo­rt niet zou werken?

Ik ben het eens met de Nederlands­e schaatser Kai Verbij, hij werd tweede achter Koelizjnik­ov: „Zolang hij niet geschorst is, is hij in mijn ogen clean.”

Schaatsen is allang geen onschuldig­e Hollandse sport van koek-en-zopie meer. De sport is mondiaal, de commerciël­e belangen zijn groot, de medische en technische begeleidin­g is intens en ja, de ‘pillenpot’ is óók voor iedere schaatser binnen handbereik.

Het is zoals Sven Kramer zei, toen de meldoniums­chorsing van Koelizjnik­ov in april 2016 werd opgeheven: „Ik zou voor niemand mijn hand in het vuur steken, alleen voor mezelf.”

Schaatsen is allang geen onschuldig­e Hollandse sport van koek-en-zopie meer

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands