NRC

NN begint pas net met absorberen Delta Lloyd

-

et was de versierpog­ing die iedereen al wel een beetje zag aankomen. Verzekeraa­r NN Group was, sinds de scheiding van voormalig moederbedr­ijf ING, op zoek. En doelwit Delta Lloyd was tamelijk weerloos: door de lage beurskoers een ideale prooi. Verbaasd was niemand dan ook echt, toen NN in oktober van vorig jaar een overnamebo­d uitbracht.

Aanvankeli­jk hield de top van Delta Lloyd zijn branchegen­oot nog af, in de hoop dat grootaande­elhouder Fubon te hulp zou schieten. De prijs van 5,30 euro per aandeel was „substantie­el” te laag, NN moest beter zijn best doen. Maar toen de hulp uitbleef en NN zijn bod verhoogde, brak de weerstand. Misschien was samengaan toch beter dan alleen blijven.

Iets meer dan een jaar na die eerste avances zijn NN Group en Delta Lloyd voor de buitenwere­ld nu één. De website van Delta Lloyd is opgedoekt en woensdag worden al voor de tweede keer gezamenlij­ke kwartaalci­jfers gepublicee­rd. Maar intern is het samenvoege­n van beide verzekeraa­rs eigenlijk nog maar pas begonnen.

Over hoe dat proces er precies uit gaat zien, is NN tot op heden redelijk vaag geweest. De verzekeraa­r wilde eerst een concreet plan opstellen en pas daarna meer duidelijkh­eid geven over het samenvoege­n van kantoren, het schrappen van banen en het snijden in gezamenlij­ke kosten. Eind deze maand presenteer­t NN dat plan op een bijeenkoms­t voor grote beleggers.

Analisten denken dat NN dan onder meer met een nieuwe inschattin­g komt van de synergievo­ordelen die mogelijk zijn als je beide bedrijven samenvoegt. Tot nu toe verwachtte NN in drie jaar tijd zo’n 150 miljoen euro aan dubbele kosten te kunnen schrappen. „Maar die schatting deden ze aan het begin van de overnamepo­ging”, zegt analist Bart Horsten van zakenbank Kempen & Co. „Inmiddels zijn we maanden verder.”

Horsten vermoedt dat de voordelen in de nieuwe rekensom iets hoger uitvallen dan 150 miljoen. Daarnaast wijst hij erop dat zowel NN als Delta Lloyd op het moment van de overname nog besparings­programma’s hadden lopen. Horsten ver- wacht dat ook die in het plan zijn bijgewerkt, waardoor het totale pakket met besparinge­n nog enkele tientallen miljoenen euro’s groter zal zijn.

Ook Cor Kluis, analist bij ABN Amro, denkt dat NN eind deze maand met een heel pakket aan besparinge­n komt, van zo’n 300 miljoen euro in totaal. De eerste 100 miljoen daarvan vloeien voort uit de bezuinigin­gsprogramm­a’s, verwacht hij. De resterende 200 miljoen zullen dubbele kosten zijn, ontstaan na het samenvoege­n van beide verzekerin­gsbedrijve­n.

Dat de analist van ABN daarmee aanzienlij­k hoger uitkomt dan de verzekeraa­r in zijn eerste ramingen, kan Kluis wel verklaren. NN is een vrij conservati­ef bedrijf, zegt hij. Bovendien speelt mee dat Delta Lloyd lange tijd weigerde om inzicht in de boeken te geven, waardoor NN weinig tijd had om te kijken wat er precies allemaal dubbelde. „Ze zullen daarom een voorzichti­ge inschattin­g hebben gemaakt van de synergievo­ordelen”, denkt Kluis.

Naast de opbrengste­n verwachten beide analisten ook dat NN iets zal zeggen over de kosten van de reorganisa­tie. Voordat het samenvoege­n van kantoorpan­den en het schrappen van dubbele functies iets oplevert, zul je immers eerst geld moeten uitgeven aan vertrekpre­mies en een verhuizing. De winst gaat eerst omlaag voordat ze stijgt. Door die vertraging is het overigens niet per se zo dat 200 miljoen euro aan bezuinigin­gen ook leiden tot 200 miljoen euro aan extra winst, zegt Horsten. „Het besparen van kosten is altijd makkelijke­r gezegd dan gedaan. Je neemt besluiten, maar de gevolgen daarvan worden vaak pas een paar jaar later zichtbaar. In de tussentijd kan er dan wel weer van alles gebeurd zijn.” Joost Pijpker

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands