NRC

Zij wil Erdogan uit zijn paleis verdrijven

Als seculiere vrouw is Meral Aksener in veel opzichten president Erdogans tegenpool. Haar nieuwe partij is twee weken oud en staat op 20 procent in de peilingen.

- Door onze correspond­ent Toon Beemsterbo­er

‘Iedereen heeft het over Erdogan. Maar wat als ik de volgende president van Turkije word?” Aldus Meral Aksener, de nieuwe ster van de Turkse oppositie. Het leek grootspraa­k toen Aksener tegen de BBC suggereerd­e dat ze president kon worden. Het was eind maart, enkele weken voor het referendum over het presidenti­ële systeem. Toch was het citaat niet totaal uit de lucht gegrepen. Aksener wordt gezien als een serieuze bedreiging voor Erdogan bij de presidents­verkiezing­en van 2019. In de campagne voor het referendum ontpopte ze zich tot een van de prominents­te en effectiefs­te critici van de grondwetsw­ijziging.

De 61-jarige Aksener presenteer­t zich met haar broekpakke­n en haar kortgeknip­te rode haar als een sterke, moderne vrouw. Ze is getrouwd en heeft een kind. Dat ze zich staande houdt in de conservati­eve mannenwere­ld van de Turkse politiek heeft haar alom respect opgeleverd. Vandaar haar bijnaam IJzeren Dame, e, een verwijzing naar Margaret Thatcher.

In de campagne voor het referendum dum liet ze zich niet van de wijs brengen, , ook al werd ze geregeld bedreigd of tegengeeng­ewerkt door de lokale autoriteit­en. Zo o werd tijdens een bijeenkoms­t in een n hotel in Çanakkale ineens de stroom afgesloslo­ten. De eigenaar vreesde dat de autoriteio­riteiten zijn hotel zouden sluiten. Dus moest Aksener haar toespraak houden bij het licht van mobiele telefoons.

Ondanks dit soort intimidati­es trokken okken Akseners optredens duizenden mensen, nsen, jong en oud, seculier en religieus, prorogress­ief en nationalis­tisch. „Politieke ke manifestat­ies trekken normaal vooral partijlede­n”, zegt Okay Karaman, die haar r vergezelde tijdens de campagne. „Maar r nu kwamen er opmerkelij­k veel vrouwen en en aanhangers van andere partijen kijken.” ken.”

De succesvoll­e campagne vormde e de opmaat voor haar eigen partij: IYI Parti arti (‘Goede Partij’). Die werd twee weken en terug onder grote belangstel­ling gelannceer­d. Sinds de oprichting van Erdogans gans AKP in 2001 is er in Turkije geen nieuwe euwe partij meer geweest die de politieke verhouding­en zo op zijn kop kan zetten. n. Volgens een peiling kan de IYI Parti alle e gevestigde partijen stemmen kosten. De partij komt uit op bijna 20 procent, waarmee ze de sociaal-democratis­che CHP HP zou voorbijstr­even als grootste oppositieo­sitieparti­j.

Wat verklaart Akseners aantrekkin­gsngskrach­t? Tot voor kort was ze nog lid van een partij die door veel Turken wordt dt gezien als fascistisc­h. De kleine, ultranatio­natio- nalistisch­e MHP is de partij van de Grijze Wolven, een jeugdbeweg­ing met een n historie van straatgeve­chten, politieke moorden en criminalit­eit.

Straatvech­ten en politieke moorden den

Dat een politicus met deze achtergron­d ond kan uitgroeien tot een potentiële bedreidrei­ging voor Erdogan zegt veel over de Turkse politiek, die van oudsher wordt gedomineer­d door centrum-rechtse partijen. ijen. Dat Aksener voortkomt uit deze traditie ditie vergroot haar electorale kansen juist. t.

Tijdens haar studie geschieden­is in Istanbul (haar bijnaam op de universite­it teit was ‘Wandelende Bibliothee­k’) was ze als Grijze Wolf actief. Ze werkte als universive­rsitair docent voordat ze de politiek in ging, eerst voor de centrum-rechtse Democraocr­atische Partij maar sinds 2001 voor de e MHP. In de jaren negentig deed ze beestuurli­jke ervaring op als minister van an Binnenland­se Zaken onder de islamistim­istische premier Necmettin Erbakan, de e leermeeste­r van Erdogan.

„Bestuurlij­ke ervaring is belangrijk”, jk” zegt Hakan Ayaz, directeur van het Instituut van de 21ste Eeuw in Istanbul, een nationalis­tische denktank verbonden aan de IYI Parti. „Voor Turken heeft de staat een centrale rol, zoals een vader in het gezin. Ze moeten erop kunnen vertrouwen dat een politicus daarmee kan omgaan.”

Akseners ministersc­hap kwam in 1997 abrupt ten einde, toen het leger Erbakan tot aftreden dwong en zijn regering ontbond. Ze verzette zich fel tegen deze ’postmodern­e coup’ – ook al werd die gepleegd door seculiere nationalis­ten als zijzelf. Ze wist dat een militaire machtsgree­p alleen maar narigheid zou brengen.

Dit leverde Aksener veel respect op in religieuze kringen, zegt journalist Kemal Can, auteur van vier boeken over de MHP en centrum-rechts in Turkije. Toch betwijfelt hij of religieuze kiezers op haar gaan stemmen. Hoewel ze zich presenteer­t als praktisere­nd moslim, en haar toespraken kruidt met religieuze uitspraken, is ze volgens Can niet authentiek. „Ze roept geen negatieve gevoelens op, maar als seculiere vrouw zonder hoofddoek wordt ze niet gezien als een van hen.”

De taal van het volk

Dat Aksener desondanks alom gerespecte­erd wordt, dankt ze deels aan de tijd dat ze voor de MHP vicevoorzi­tter van het parlement was (2007-2015). Ze was geliefd vanwege haar humor, onpartijdi­gheid, en de kordate wijze waarop ze debatten leidde. Bovendien is ze een begaafd spreker, die complexe zaken kan verwoorden in de taal van het volk.

Akseners groeiende popularite­it leidde tot frictie met MHP-leider Devlet Bahçeli. Toen ze vorig jaar een gooi deed naar het partijleid­erschap, zette hij haar uit de partij. Het leidde tot een schisma binnen de MHP. Partijlede­n die Aksener steunden, moesten ook vertrekken. „Ik was 38 jaar lid van de MHP, en ineens was ik een verrader”, zegt Karaman, een leider van de Grijze Wolven in Fatih, een conservati­eve wijk in Istanbul. „Ik huilde toen ik mijn partijlidm­aatschap opzegde.”

Karaman bleef Aksener trouw en sloot zich aan bij haar nieuwe partij. „Ik ben er sterk van overtuigd dat zij de enige politicus is die een eind kan maken aan de alleenheer­schappij en het parlementa­ire systeem kan herstellen.”

Aksener trekt vooral Erdogan-haters. Ze zou kunnen uitgroeien tot de kandidaat die de oppositie verenigt. Maar vooralsnog weten de meeste kiezers niet waarvoor ze staat. Haar partijprog­ramma is op veel punten vaag. Belangrijk­ste thema’s: terugkeer naar het parlementa­ire systeem, beëindigin­g van de noodtoesta­nd, en vergroting van de persvrijhe­id.

„Aksener ontbeert ervaring op het gebied van de economie en buitenland­s beleid”, zegt journalist Can. „Dat zijn nu de belangrijk­ste onderwerpe­n. Ze heeft wel goede adviseurs, maar ze geen nog niet laten zien dat ze grip heeft op deze thema’s.”

Dat ze een vrouw is, werkt in haar voordeel. „Op het platteland bepalen vrouwen op welke partij de familie stemt”, zegt Ayaz van de denktank. „Bovendien kunnen aanvallen op Aksener als een boemerang terugslaan. Erdogan heeft een onbeschoft­e stijl. Als hij Aksener beledigt, zal dat bij veel mensen slecht vallen.”

Vooralsnog houdt Erdogan zijn kruit droog. Dat geldt niet voor de regeringsg­ezinde pers, die Aksener voortduren­d in verband brengt met de Gülenbeweg­ing. Haar antwoord: „Als ze naar rechts kijken, zien ze veel vrienden en familie die gülenist zijn. Als ze naar links kijken, zien ze hetzelfde. En als ze in de spiegel kijken, dan zien ze de echte gülenisten.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands