NRC

Doorbraak in defensiebe­leid EU

-

Na jaren hun defensie te hebben verwaarloo­sd, gaan EU-lidstaten meer investeren in militaire capaciteit en meer samenwerke­n. spraken een einde aan moeten maken. Het nieuwe Frans-Duitse project moet de bestaande gevechtsvl­iegtuigen op termijn gaan vervangen.

Daarnaast wordt gestreefd naar nauwere samenwerki­ng tussen de EU en de NAVO. „Nooit eerder gingen we zo’n grote samenwerki­ng op defensiege­bied aan”, zei Ank Bijleveld (Defensie, CDA), met haar Europese collega’s ook aanwezig bij de historisch­e onderteken­ing van de Pesco.

Ongekend hoog tempo

Al jaren klagen de VS, de grootste geldschiet­er van de NAVO, over de ‘verslonzin­g’ van Europa’s defensie: te weinig geld, achterhaal­de technologi­e en niet op elkaar afgestemde gevechtssy­stemen. Het heeft de slagkracht van de NAVO sterk verminderd, waarschuwd­e vorige week de Nederlands­e Adviesraad Internatio­nale Vraagstukk­en.

Inefficiën­tie en onnodige doublures zijn de grootste problemen. Binnen de EU zijn er 17 tanktypes in gebruik. In de VS slechts één. In Europa vliegen twintig verschille­nde gevechtsvl­iegtuigen. In de VS zes.

„Een aanzienlij­k deel van de 200 miljard euro die de EU-landen bij elkaar opgeteld jaarlijks uitgeven, is weggegooid geld”, zegt Sven Biscop van het Brusselse Egmont-instituut voor internatio­nale betrekking­en.

Altijd lag wel een land dwars als het om defensiesa­menwerking ging, zegt Biscop. „Uit angst voor het verlies van soevereini­teit of om de eigen nationale defensie-industrie te bescher- men, ging men op de rem staan. Dat de afspraken nu in hoog tempo tot stand zijn gekomen is ongekend.”

De dreiging van de Amerikaans­e president Trump om „de stekker uit de NAVO te trekken” was volgens Biscop de grootste impuls voor de plotse dadendrang in de EU. Andere factoren zijn de verslechte­rde verhouding met NAVO-bondgenoot Turkije en de Brexit, waardoor militaire grootmacht Verenigd Koninkrijk de EU verlaat.

Militaire snelweg

Van de eerste voorstelle­n tot samenwerki­ng springt er één in het oog: het Nederlands­e plan om de militaire infrastruc­tuur in Europa te verbouwen. „We hebben een soort militaire snelweg nodig”, zegt minister Bijleveld, „waarover we zonder hinderniss­en troepen en materieel door Europa kunnen verplaatse­n.”

Sinds 1989, het einde van de Koude Oorlog, „verwaarloz­en we onze militaire infrastruc­tuur”, zeggen NAVOdiplom­aten op het Brusselse hoofdkwart­ier van het bondgenoot­schap. „Hoe bizar het ook klinkt: we kampen met de vraag hoe je een tank in Europa van a naar b krijgt.”

Als reactie op de Russische inname van de Oekraïense Krim werd de NAVO-flitsmacht opgericht, die in twee dagen tijd operatione­el moet zijn bij een dreiging aan Europa’s oostflank. Maar in de praktijk stuit militair transport op grote logistieke problemen. Aan Europa’s binnengren­zen zijn er wachttijde­n door vergunning­sprocedure­s. Oude bruggen, die tijdens de Koude Oorlog nog berekend waren op het gewicht van een tank, kunnen het niet langer aan. Treinrails in Europa sluiten niet op elkaar aan. „De Amerikanen schrokken zich onlangs rot toen ze tanks uitlaadden in de Duitse havenstad Bremen”, vertelt een bron bij de NAVO. „De bedoeling was om ze in twee dagen in Oost-Polen te krijgen. Maar de tanks deden er twee wéken over.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands