NRC

Over speeltuine­n meepraten kan wel

De Tweede Kamer bespreekt deze week het voorgenome­n einde van het referendum. Een verbeterin­g van de huidige wet zit er niet in.

- Door onze redacteur

Kees van der Staaij is geen fan van referenda. Zijn partij is altijd tegen het houden van volksraadp­legingen geweest, die zouden volgens de SGP niet passen bij de vertegenwo­ordigende democratie. Toch is Van der Staaij bijzonder kritisch over de beslissing van Rutte III om het raadgevend­e referendum, na één experiment met het Oekraïneve­rdrag, maar rigoureus te schrappen. Met deze „lange neus” naar de kiezer loopt de politiek het risico een „tevreden technocrat­ie te creëren waarin burgers zich niet meer vertegenwo­ordigd voelen”, zegt hij.

Het voornemen om een streep door het referendum te zetten zal deze week aan de orde komen tijdens de behandelin­g van de begroting van Binnenland­se Zaken, het debuut van minister Kajsa Ollongren (D66) in de Tweede Kamer. Van de vier coalitiepa­rtijen is het voor die van haar het moei- lijkst uit te leggen waarom het referendum moet verdwijnen. D66 was een van de initiatief­nemers van de wet die raadgevend­e referenda mogelijk maakte. Maar in mei trok de partij de handen af van een vervolgini­tiatief om referenda bindend te maken. In de formatie met uitgesprok­en referendah­aters VVD, CDA en ChristenUn­ie sneuvelde ook de bestaande variant.

Vrijwel de gehele oppositie keert zich tegen dat voornemen. SP, PVV, PvdD, 50Plus en FvD willen bindende referenda. GroenLinks, PvdA en Denk willen de raadgevend­e versie houden. Verschille­nde groepen zijn al steunbetui­gingen aan het verzamelen om, zodra de afschaffin­g door de senaat is, een referendum af te dwingen over het referendum. Zo’n stemming zou op een politiek gevoelig moment gehouden kunnen worden, bijvoorbee­ld gelijktijd­ig met de verkiezing­en voor de Provincial­e Staten – en dus de Eerste Kamer – in maart 2019.

Onderzoeke­n laten al sinds de jaren zeventig zien dat een flinke meerderhei­d van de bevolking voorstande­r is van het houden van volksstemm­ingen – al dan niet bindend. Al is het enthousias­me sinds het Oekraïnere­ferendum wel gedaald onder kiezers van met name PvdA en D66. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het binnenkort te verschijne­n Nationaal Kiezers-

SGP’er Van der Staaij noemt afschaffin­g ‘lange neus’ naar de kiezer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands