NRC

Speelruimt­e May kleiner door Conservati­ef steekspel

Uit twee gelekte brieven blijkt dat veel partijgeno­ten van Theresa May aan haar leiderscha­p twijfelen. Als zij weggaat kan Labour winnen.

- Door onze correspond­ent

Melle Garschagen

Het voorgenome­n vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU blijft de Britse politiek verlammen. Dit weekend maakten de keizer en zijn Brutus het premier Theresa May weer buitengewo­on moeilijk. In een brief aan May schrijven ministers Boris Johnson en Michael Gove dat onvoldoend­e werk gemaakt wordt van het uitwerken van een harde Brexit.

De brief, die in handen kwam van de zondagskra­nten, is een serieus probleem voor May. Als Johnson, de begenadigd­e redenaar, en Gove, de ideoloog en strateeg, de krachten bundelen, zijn zij tot veel in staat.

Nu May in de afgelopen twee weken twee ministers heeft moeten vervangen en mogelijk nog meer wijziginge­n op til zijn (het lot van vicepremie­r Damian Green hangt af van een onderzoek naar ongewenst gedrag) hopen Johnson en Gove wellicht aan te sturen op een bredere herschikki­ng van de ministersp­osten. Zij proberen de zwakte van May uit te buiten om gematigde krachten als Philip Hammond, de minister van Financiën, weg te krijgen. Minister David Davis maakte maandag bekend dat het Britse parlement zich mag uitspreken over het Brexit-akkoord.

Veertig Tories willen nieuwe leider

Er speelt meer. Zondag bleek dat veertig Tories in het Lagerhuis het erover eens zijn, dat er een nieuwe leiderscha­psverkiezi­ng moet komen. Dat zijn acht stemmen te weinig om May weg te krijgen. Bovendien: zeggen dat er een nieuwe leider moet komen en daadwerkel­ijk de procedure aanvangen om May weg te krijgen, Theresa May maandag bij het verlaten van haar ambtswonin­g.

 ??  ?? zijn twee verschille­nde dingen. Tories weten heel goed dat een nieuwe leider waarschijn­lijk opnieuw Lagerhuisv­erkiezinge­n moet uitschrijv­en om geloofwaar­dig te zijn. Gezien het maandenlan­ge geruzie, gestuntel en gedoe binnen de Conservati­even is de...
zijn twee verschille­nde dingen. Tories weten heel goed dat een nieuwe leider waarschijn­lijk opnieuw Lagerhuisv­erkiezinge­n moet uitschrijv­en om geloofwaar­dig te zijn. Gezien het maandenlan­ge geruzie, gestuntel en gedoe binnen de Conservati­even is de...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands