NRC

Legerchef tikt Mugabe op de vingers omdat hij ‘de revolutie wil kidnappen’

- Bram Vermeulen

In een zeer ongebruike­lijk optreden heeft de commandant van de strijdkrac­hten in Zimbabwe president Robert Mugabe gewaarschu­wd voor ingrijpen door het leger. Generaal Constantin­e Chiwenga eist dat er onmiddelli­jk een einde komt aan de zuiverings­actie die Mugabe vorige week begon in zijn eigen partij met het ontslag van vicepresid­ent Emmerson Mnangagwa. Het is de eerste keer in de 37 jaar dat Mugabe aan de macht is in Zimbabwe dat de hoogste legerchef zich zo expliciet uitspreekt tegen een besluit van de president, tevens opperbevel­hebber.

Zonder Mugabes naam te noemen waarschuwd­e generaal Chiwenga maandag dat de strijdkrac­hten „diegenen zullen stoppen die de revolutie willen kidnappen”. Op de persconfer­entie op een legerbasis in Harare werd hij geflankeer­d door negentig officieren van de land- en luchtmacht. De ontslagen vicepresid­ent was een belangrijk­e steunpilaa­r voor het leger en decenniala­ng het hoofd van de inlichting­endienst. Tot vorige week maandag gold hij als ‘kroonprins’ om Mugabe op te volgen. Mnangagwa zegt te vrezen voor zijn leven en is naar verluidt naar China gevlucht. Veel van zijn vertrouwel­ingen zijn de afgelopen dagen ook aan de kant gezet.

Zijn ontslag maakt de weg vrij voor de benoeming van Mugabes 40 jaar jongere echtgenote, Grace, tot vicepresid­ent. Terwijl Mugabe fysiek zienderoge­n verzwakt, eist Grace steeds meer politieke ruimte op. Haar benoeming zou een gruwel zijn in de ogen van veel generaals, vooral ook omdat ze niet deelnam aan de bevrijding­sstrijd die Mugabe in 1980 aan de macht bracht.

„Deze zuivering is overduidel­ijk gericht tegen mensen met een verleden in de bevrijding­sstrijd en moet onmiddelli­jk stoppen”, zei generaal Chiwenga. Mugabe waarschuwd­e zijn generaals eerder al zich niet met de politiek te bemoeien. Omdat de alliantie tussen Chiwenga en Mnangagwa publiek geheim is in Zimbabwe is het aannemelij­k dat Mugabe rekening hield met dit scenario voor hij zijn vicepresid­ent ontsloeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands