NRC

Slob: item NOS over Gaza niet aanpassen

-

Het NOS Jeugdjourn­aal hoeft zijn uitzending van 9 september – met een item over kinderen in Gaza – niet aan te passen of te schrappen uit het archief. Dat heeft minister Slob (Media, CU) vorige week geantwoord op vragen van Kamerlid Joël Voordewind (CU). Die reageerde op een klacht van Likoed Nederland, een lobbyveren­iging gelieerd aan de Israëlisch­e partij Likud.

Voordewind wilde weten wat Slob vond van de reportage. Het kwam door Israël, aldus het Jeugdjourn­aal, dat kinderen in Gaza bijvoorbee­ld hun huiswerk niet kunnen maken ’s avonds, omdat er vaak geen stroom is. Daarop kreeg de NOS een klacht over het item, schrijft Slob. Dat die klacht van Likoed Nederland kwam, meldt Slob niet. „ NOS Jeugdjourn­aal voedt kinderen op met leugens over Israëliërs”, stelde Likoed in een persberich­t.

Vijf dagen na de uitzending plaatste het Jeugdjourn­aal een rectificat­ie op zijn site. ‘We deden iets fout’, aldus de NOS. „Nu leek het misschien of het vooral de schuld van Israël is, terwijl ook leiders van andere landen, de Palestijne­n zelf en bijvoorbee­ld Egypte met de problemen te maken hebben.”

Slob wil de NOS niet oproepen de uitzending online aan te passen. Hij mag zich als bewindsman niet uitspreken over inhoudelij­ke en redactione­le kwesties. Bovendien: „De NOS liet weten dat archieven van nieuwsuitz­endingen uit principe niet worden herschreve­n, omdat originele uitzending­en altijd beschikbaa­r behoren te blijven”.

De integritei­t van onlinearch­ieven is een heikel punt voor media. Vaak verzoeken mensen die zich gedupeerd voelen of media hen kunnen schrappen uit het archief. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands