NRC

Economie blijft groeien, maar niet meer in recordtemp­o

In het derde kwartaal bedroeg de groei 0,4 procent. Dat is minder dan de zeer hoge 1,5 procent in het tweede kwartaal.

- Door een onzer redacteure­n

Wie niet beter weet, zou denken dat de Nederlands­e economie een matig kwartaal achter de rug heeft. Van april tot en met juni groeide het bruto binnenland­s product (bbp) met 1,5 procent, het hoogste Nederlands­e groeicijfe­r van deze eeuw. In de afgelopen maanden bedroeg de groei slechts 0,4 procent. Een inzakker, zo lijkt het.

Maar dat is niet zo, zegt hoofdecono­om van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) Peter Hein van Mulligen, die de economisch­e kwartaalci­jfers dinsdag presenteer­de. Het groeirecor­d van het tweede kwartaal was een toevalstre­ffer. „Als de economie groeit, en allerlei factoren zitten opeens mee, kan dat zo’n sterk groeicijfe­r opleveren. Dat het daarna weer iets minder gaat, is niet zo gek.”

Welbeschou­wd heeft de Nederlands­e economie gewoon een prima kwartaal achter de rug, zegt het CBS. De groei was „breed gedragen”. Con-

ACCOUNTANT­S

sumenten gaven meer geld uit, bedrijven investeerd­en meer en de export van Nederlands­e goederen naar het buitenland liep verder op. De stijging in de consumente­nuitgaven, 2,5 procent, was zelfs de sterkste in tien jaar tijd. Nederlande­rs kochten meer elektronis­che apparaten en kleding. Ook gaven ze meer geld uit aan de inrichting van hun huis.

Dat de economie aantrekt, heeft ook gevolgen voor de arbeidsmar­kt. Er kwamen volgens het CBS de afgelopen maanden 51.000 banen bij voor werknemers en zelfstandi­gen. Het percentage werklozen daalde van 5,0 procent naar 4,7 procent.

Werklozen krijgen een sterkere onderhande­lingsposit­ie. Ze hebben gemiddeld nog maar één concurrent bij een sollicitat­ie. Volgens hoofdecono­om Van Mulligen worden er bovendien meer vaste contracten uitgedeeld: „Bedrijven hebben moeite personeel te vinden. Met een vast contract kunnen ze mensen aan zich binden. Het gaat beter met de economie, dus werkgevers durven het aan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands