NRC

Topman KPMG weg na twee jaar wegens ‘onvoldoend­e draagvlak’

-

De bestuursvo­orzitter van accountant­skantoor KPMG, Albert Röell, stapt per 1 december op. Dat liet het bedrijf maandag in een verklaring weten. Volgens Röell verliep „de onderlinge samenwerki­ng niet optimaal”. Röell leidde het bedrijf sinds september 2015.

In de verklaring schrijft KPMG dat Röell de beslissing heeft genomen „in goed overleg met de raad van commissari­ssen en de raad van bestuur”. Zijn taken worden tijdelijk overgeno- men door Rob Fijneman, lid van de raad van bestuur, tot er een opvolger is gevonden. Röell blijft als adviseur tot 1 november 2018 verbonden aan KPMG.

Bernard Wientjes, voorzitter van de raad van commissari­ssen van KPMG, reageerde maandagavo­nd tijdens een persmoment kort op het nieuws. Volgens Wientjes was er „in de persoonlij­ke sfeer onvoldoend­e draagvlak” voor Röell binnen de raad van bestuur. Röell zou zelf het initiatief hebben genomen om op te stappen.

Wientjes deelde daarnaast mee dat de volgende bestuursvo­orzitter net als Röell afkomstig zal zijn van buiten KPMG. Röell is bankier en was bestuursvo­orzitter van Kas Bank voor zijn overstap naar KPMG in 2015.

Volgens Wientjes wordt het „verandertr­aject” dat KPMG de afgelopen jaren heeft ingeslagen wel doorgezet. KPMG kwam de afgelopen jaren verschille­nde keren in opspraak. In juli moest het vanwege belastingf­raude voor 8 miljoen euro schikken met justitie. Ook kreeg het recordboet­e van toezichtho­uder AFM wegens slechte interne kwaliteits­beheersing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands