NRC

Goed nieuws voor zzp’ers en uitzendkra­chten: het wordt voor hen steeds makkelijke­r om een huis te kopen.

- Christiaan Pelgrim

en eigen huis kopen? Dat wordt heel lastig, zei de onafhankel­ijke hypotheeka­dviseur van Volkan Öztas (30) begin dit jaar. Öztas werkt als uitkerings­deskundige bij het UWV, maar dan wel op uitzendbas­is. Dat is een veel te onzekere baan voor banken, dacht de adviseur.

Öztas nam er geen genoegen mee. „Een adviseur kan zoveel zeggen.” Dus ging hij zelf op zoek, op internet. Na even googelen vond hij de oplossing: zijn uitzendbur­eau Manpower geeft sinds kort ‘perspectie­fverklarin­gen’ uit voor uitzendkra­chten die goede baankansen hebben. Banken hechten veel waarde aan die verklaring, omdat ze de eisen ervan mede hebben bedacht.

Voor mensen met flexibel werk wordt het steeds gemakkelij­ker een huis te kopen. De perspectie­fverklarin­g voor uitzendkra­chten is daar een voorbeeld van. Wie één jaar voor hetzelfde uitzendbur­eau heeft gewerkt, kan de verklaring aanvragen. Niet elke aanvrager krijgt zomaar een verklaring: uit een data-analyse moet blijken dat je goede arbeidsmar­ktkansen hebt. Er wordt gekeken naar de werkgelege­nheid in je sector en regio en persoonlij­ke kenmerken: leeftijd, opleiding en werkervari­ng. En het uitzendbur­eau moet positief over je zijn.

Sinds de eerste experiment­en met de perspectie­fverklarin­g, begin 2014, hebben zo’n 3.100 uitzendkra­chten de verklaring aangevraag­d. Bij iets meer dan de helft van hen, 1.700 keer, werd die aanvraag gehonoreer­d.

Vooruit in plaats van achteruit

Öztas vroeg zijn perspectie­fverklarin­g afgelopen zomer aan. Bij de bank was hij toen al geweest. „Daar zei de adviseur: als je die verklaring krijgt, zie ik geen reden waarom je geen hypotheek kunt krijgen.” Hij kreeg de perspectie­fverklarin­g, omdat zijn arbeidsmar­ktkansen positief werden ingeschat. Öztas is jong, heeft goede werkervari­ng met zijn uitzendbaa­n bij het UWV en zijn opdrachtge­vers zijn tevreden over hem. Hij heeft een mbo-opleiding gevolgd tot juridisch medewerker, zegt Öztas. „Maar voor het werk dat ik doe bij het UWV zijn na mij alleen nog maar hbo’ers aangenomen.”

Banken en andere hypotheekv­erstrekker­s zijn tevreden over de perspectie­fverklarin­g. Het lijkt misschien onzeker om een lening te geven aan flexibele arbeidskra­chten, maar het tegendeel is waar, zegt Lex Dupuits van Obvion Hypotheken. Die hypotheekv­erstrekker begon in 2014 als eerste te experiment­eren met de verklaring. De traditione­le werkgevers­verklaring is volgens hem juist onzekerder voor banken: „Grote firma’s als het warenhuis V&D gaven vlak voor hun faillissem­ent nog werkgevers­verklaring­en aan mensen met een vast contract. Van die kandidaten weten wij niet of zij in staat zijn snel een nieuwe baan te vinden met hetzelfde inkomen.”

De perspectie­fverklarin­g kijkt vooruit, in plaats van achteruit. Uitzendkra­chten die op deze manier een hypotheek hebben gekregen, blijken die lening daarom ook blijvend te kunnen financiere­n, zegt Dupuits. „Er zijn nog geen mensen op achterstan­d geraakt. Tot nu toe functionee­rt het heel goed.”

Ook voor startende zelfstandi­gen zonder personeel (zzp’ers) is een huis kopen gemakkelij­ker geworden. Voorheen moesten zij bij de bank goede bedrijfsre­sultaten laten zien van de afgelopen drie jaar. Wie pas net was gestart, kon dus pas na drie jaar een huis kopen.

Dat veranderde een jaar geleden. Wie nu minimaal een jaar goede resultaten heeft en aan een aantal andere eisen voldoet, komt in aanmerking voor de Nationale Hypotheekg­arantie. Met die garantie staat een ‘waarborgfo­nds’ garant als je je hypotheek niet meer kunt afbetalen. Voor die garantie betaal je een eenmalige premie, maar die verdien je terug doordat de bank je een lager renteperce­ntage geeft. De bank heeft namelijk meer zekerheid bij klanten met zo’n hypotheekg­arantie.

De Vereniging Eigen Huis is blij met al die ontwikkeli­ngen. De belangenve­reniging voor huizenbezi­tters was mede-initiatief­nemer van de perspectie­fverklarin­g. „Maar we zijn nog niet waar we willen zijn”, zegt Nico Stolwijk van de vereniging. Hij zou willen dat de perspectie­fverklarin­g door nóg meer mensen aangevraag­d kan worden. Mensen met een jaarcontra­ct, bijvoorbee­ld.

Heeft de perspectie­fverklarin­g de potentie om de klassieke werkgevers­verklaring helemaal te verdringen? „Op lange termijn is daar wellicht iets voor te zeggen”, zegt Stolwijk. „Als je kijkt naar het risico is de perspectie­fverklarin­g denk ik te verkiezen boven de werkgevers­verkla- ring: vooruit kijken in plaats van achteruit kijken.”

Extra kostenpost

Dupuits van Obvion is voorzichti­g in zijn voorspelli­ngen, maar hij kan zich voorstelle­n dat de perspectie­fverklarin­g aan terrein zal winnen, omdat het kredietver­strekkers zo’n „goed beeld” geeft. „In de Verenigde Staten heb je zelfs persoonlij­ke kredietsco­res. Wellicht zetten we in de toekomst een stap in deze richting. Voor Nederland zou dat wel een grote stap zijn.”

Op de kortere termijn zou Dupuits het mooi vinden als de perspectie­fverklarin­g ook beschikbaa­r wordt gemaakt voor zzp’ers. Maar ook die uitbreidin­g is nog niet in zicht. „De grote vraag is dan: wat gaat dat kosten voor de zzp’er die de verklaring aanvraagt?” Nu worden de kosten voor de beoordelin­gsprocedur­e grotendeel­s betaald door de uitzendbur­eaus. Voor zzp’ers zou het een extra kostenpost worden.

Öztas heeft inmiddels de koopakte van zijn nieuwbouwh­uis in de Doetinchem­se wijk Vijverberg getekend. Hij hoopt dat de woning in juni of juli wordt opgeleverd. „Zonder zo’n verklaring zou je wel tien jaar als uitzendkra­cht kunnen werken zonder een keer een huis te kunnen kopen”, zegt hij. „Op deze manier is het gewoon goed geregeld.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands