NRC

Serieuze verhandeli­ng en maffe klucht

- Len Maessen

Toen gameklassi­eker Wolfenstei­n 3D in 1992 op de markt kwam, kreeg het spel een storm van kritiek over zich heen. Het gebruik van nazisymbol­en in de game over een Amerikaans­e soldaat die Hitler bevecht zou smakeloos zijn.

Nu, 25 jaar later, levert een nieuw deel van Wolfenstei­n weer een controvers­e op. Het bevechten van de nazi’s is hier een „linkse machtsfant­asie”, tweetten boze gamers de afgelopen weken. Nazi’s vermoorden? Dat zou losgeslage­n linkse activisten kunnen inspireren. De tijdgeest heeft Wolfenstei­n ingehaald.

Ontwikkela­ar MachineGam­es ging er met gestrekt been tegenin: advertenti­eleuzen als ‘Not My America #NoMore

Nazis’ en ‘If You Are A Nazi, GTFO!’ volgden. Net als directe voorganger The New Order (2014) draagt Wolfenstei­n II: The New

Colossus zijn politieke denkbeelde­n met trots uit – en voelt daarmee relevanter dan ooit. De eerste tien minuten zijn een gruwelijke parade van verschrikk­ingen met een simpele moraal: hoe je omgaat met zwakkeren in de samenlevin­g is tekenend voor wie je bent.

In deze opening openbaart de game bovendien eindelijk de familieach­tergrond van B.J. Blazkowicz, al 25 jaar de bekendste nazi-jager in gaming: hij is Joods, net als zijn moeder. Zijn vader was een white

supremacis­t, die zijn zoon mishandeld­e omdat de jonge B.J. verliefd werd op een Afro-Amerikaans meisje.

Nazi’s de baas in VS

In de alternatie­ve geschieden­is van Wolfenstei­n hebben de nazi’s de Verenigde Staten veroverd. B.J., na deel één gehandicap­t in een rolstoel, moet aan de nazi’s zien te ontsnappen en zich weer voegen bij zijn verzetsgro­ep. Hij krijgt hulp van een diverse groep vrijheidss­trijders, onder wie Grace Walker en haar team van stoere Afro-Amerikaans­e vrouwen. Ze binden de strijd aan met Irene Engel, de kwaadaardi­ge opperbevel­hebber van de nazi’s in de Verenigde Staten die nooit het niveau van karikatuur ontstijgt.

Toch toont Wolfenstei­n II nog steeds de verrassend­e emotionele diepgang en humor van The New Order. Bizar en meesterlij­k slingert de game van een serieuze verhandeli­ng over racisme, diversitei­t en Jodenhaat naar een maffe klucht met een nazibasis op Venus, dronken grollen en een varken als teammascot­te.

Maar niet alleen het verhaal is de moeite waard. De game schiet nog steeds net zo lekker weg als deel één. Sluipend door de straten en gebouwen van nazi-Amerika probeer je de kapiteins van je tegenstand­ers om te brengen voordat zij het alarm aan kunnen zetten. Lukt je dat niet, dan breekt een enorme chaos uit: chaos die je onder de knie moet krijgen als je het pittige tegenvuur wil overleven.

Nog steeds kent de game heerlijk ouderwetse onderdelen als gezondheid­skits en bepantseri­ng die overal voor het oprapen liggen. De strijd verloopt op hogere snelheid dan deel één en er zijn soms bijzonder gruwelijke beelden. Voor empathie met je tegenstand­ers is geen plek. Of zoals ontwikkela­ar Jerk Gustafsson graag zegt: „Er zijn veel dingen die je kan doen met een hakbijl en een nazi.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands