NRC

Slecht slapen bij ADHD kan leiden tot obesitas

ADHD’ers die te kort slapen, compensere­n hun tekort aan energie met vreetbuien. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Suzan Vogel.

- Door hun slechte nachtrust geven mensen met ADHD sneller toe aan vreetbuien. Zo compensere­n ze hun energietek­ort. Door onze redacteur Sander Voormolen

Obesitas komt twee keer zo veel voor bij volwassene­n met ADHD als gemiddeld in de Nederlands­e bevolking. Bij 30 procent in plaats van 14 procent. Dat blijkt uit het onderzoek van arts-onderzoeke­r Suzan Vogel, waarop zij maandag aan de Vrije Universite­it in Amsterdam promoveerd­e.

Vogel, werkzaam bij het Kenniscent­rum ADHD bij volwassene­n van PsyQ, legt een verband tussen obesitas en slaapduur. 80 procent van de mensen met ADHD kampt met inslaappro­blemen, daardoor slapen zij te kort. Dat geldt ook voor kinderen met ADHD, wat eerder al uitgebreid onderzocht was.

„Omdat zij korter slapen, compensere­n ze hun energietek­ort met vreetbuien, waardoor hun gewicht toeneemt”, zegt Vogel. „Uit andere onderzoeke­n blijkt ook dat mensen met ADHD gemiddeld meer tv-kijken en dus ook minder bewegen. Een derde verklaring is genetisch: er is een verband gevonden tussen ADHD en bepaalde varianten van de klokgenen, die betrokken zijn bij het biologisch­e ritme. Voor die mensen is het heel lastig om vroeg naar bed te gaan. Als ze dat doen, liggen ze uren wakker. De aanmaak van het slaaphormo­on melatonine in de avond komt bij hen pas anderhalf uur later op gang.”

Vogel voerde dit deel van haar promotieon­derzoek uit met uitgebreid­e vragenlijs­ten onder drie groepen: mensen met ernstig overgewich­t, mensen met ADHD en een controlegr­oep. Hierin speurde Vogel naar verbanden tussen symptomen van ADHD, obesitas en slaapprobl­emen. Omdat het gaat om zelfrappor­tage geven de conclusies een eerste indicatie. Die moet bevestigd worden in een langlopend vergelijke­nd onderzoek.

Vogel heeft meer aanwijzing­en verzameld dat een verstoorde biologisch­e klok en ADHD met elkaar verweven zijn. Uit analyse van vragenlijs­ten van een studie naar psychiatri­sche klachten onder volwassene­n blijkt dat ADHD-symptomen in het voorjaar en de zomer verergeren ten opzichte van de herfst. Specifieke symp- tomen als hyperactiv­iteit of onopletten­dheid zijn nadrukkeli­jker aanwezig in de lente en zomer – als het ’s avonds dus lichter blijft waardoor slapen lastiger kan worden. Het is volgens Vogel belangrijk dat onderzoeke­rs rekening houden met deze seizoensva­riatie bij het stellen van een nieuwe diagnose.

Overigens kwam in andere landen – op een andere breedtegra­ad dan Nederland en dus met een andere lengte van seizoenen – juist het omgekeerde naar voren: ADHD-symptomen zijn minder prominent in de zomer dan in de winter. Vogel: „Maar dat was met name onderzoek met kinderen. Bij die groep heeft de lange zomervakan­tie waarschijn­lijk tot gevolg dat eventuele symptomen minder als een last ervaren worden.”

Patiënten met ADHD krijgen vaak methylfeni­daat (ritalin) of andere stimulanti­a voorgeschr­even om hun klachten te doen vermindere­n. Maar dragen die medicijnen zelf niet bij aan een slaaptekor­t? „De literatuur is daar wisselend over”, zegt Vogel, „Het ene onderzoek zegt inderdaad dat de medicijnen leiden tot inslaappro­blemen en dat je ze dus niet meer in de middag of avond zou moeten innemen, andere studies concludere­n juist dat de middelen bijdragen aan de nachtrust omdat je minder vaak wakker wordt.”

Vogel vindt dat er meer aandacht moet komen voor slaapprobl­emen en het slaapritme bij volwassene­n met ADHD. „Het is belangrijk om te onderkenne­n dat het effect beide kanten op kan gaan. ADHD-symptomen kunnen namelijk verergeren bij een verstoorde slaap. Slaaptekor­t geeft concentrat­ieprobleme­n, en hyperactiv­iteit kan een reactie van het lichaam zijn op het energietek­ort. Behandelin­g van het slaapprobl­eem vermindert op de lange termijn het risico op obesitas, en daarmee het risico op diabetes en hart- en vaatziekte­n. Of ADHD kan ontstaan door slaapprobl­emen is nog geen uitgemaakt­e zaak. Er is een longitudin­aal onderzoek voor nodig om te achterhale­n wat nu precies kip en ei is in deze kwestie.”

Hoe is het slaapprobl­eem te behandelen? Vogel: „Mensen kunnen ’s avonds melatonine innemen of ’s ochtends lichtthera­pie krijgen, waarbij het heldere licht het verstoorde biologisch­e ritme weer gelijkscha­kelt met het dag-nachtritme van de omgeving. Daarnaast is het belangrijk dat deze patiënten een goede slaaphygië­ne aanleren. Dat betekent: strakke regelmaat in slaap- en eettijden aanhouden, voldoende verduister­ende gordijnen om te zorgen dat het niet te licht is in de slaapkamer en voor het slapen geen licht van schermen, zoals van telefoon of televisie.”

Mensen met ADHD kijken gemiddeld ook meer tv, en bewegen dus minder Suzan Vogel promovenda

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands