NRC

‘Laatste’ Da Vinci is nu te koop

Om zijn scheiding te betalen veilt de Russische miljardair Dmitri Rybolovlev woensdag ‘Christus als redder van de wereld’, het enige schilderij van Da Vinci in privébezit.

- Door onze redacteur

Paul Steenhuis

Filmster Leonardo DiCaprio is al even gaan kijken, net als duizenden andere nieuwsgier­igen, aldus The New York Times, naar het schilderij dat als ‘De Laatste Da Vinci’ gemarket is door veilinghui­s Christie’s in New York. Het sinds 2011 aan Leonardo da Vinci toegeschre­ven schilderij van Christus als redder van de wereld, Salvator Mundi, uit 1500, was op kijkdagen al te zien en wordt deze woensdag geveild bij Christie’s. Het moet ten minste 100 miljoen dollar (85,1 miljoen euro) opbrengen – en dat bod is al binnen. Van de ruim vijftien schilderij­en die van Da Vinci bekend zijn, is dit het enige dat nog in privébezit is.

En omdat moderne meesters tegenwoord­ig veel meer opbrengen dan oude meesters, wordt dit oude schilderij van Leonrado da Vinci (1452-1519) geveild in een veiling van naoorlogse hedendaags­e kunst, samen met werken van onder meer Andy Warhol en Jean-Michel Basquiat.

Opgelicht

Het olieverfpa­neel, dat een zegenende Christus toont met een kristallen bol in zijn hand, is omgeven door controvers­e.

Om te beginnen is er de huidige eigenaar, de Russische miljardair Dmitri Rybolovlev. Hij kocht het paneel in 2013 van de Zwitserse zakenman en kunsthande­laar Yves Bouvier, naar eigen zeggen voor 127 miljoen dollar. Bouvier had er zelf echter slechts 80 miljoen voor betaald, waardoor de Rus en de Zwitser nu zijn verwikkeld in een reeks van rechtszake­n. Rybolovlev stelt dat Bouvier hem met kunstverko­pen voor 1 miljard dollar heeft opgelicht.

Rybolovlev verkoopt aan de lopende band kunstwerke­n, omdat hij zijn exvrouw Jelena ruim 700 miljoen euro moet betalen in wat wel de duurste scheiding ter wereld genoemd wordt.

Salvator Mundi werd in 2005 als een beschadigd werk, mogelijk een kopie van Da Vinci, door een consortium van kunsthande­laren gekocht. Het werd gereinigd en hersteld, en in 2011 in The National Gallery in Londen als een echte Da Vinci getoond. Het was een paneel dat tijden zoek was geweest, en oorspronke­lijk in bezit zou zijn geweest van Henriëtta Maria, de vrouw van de 17de-eeuwse Britse koning Charles I.

Leonardo DiCaprio

De toeschrijv­ing aan Da Vinci is niet onomstrede­n. De Nederlands­e kunsthisto­ricus Michael Kwakkelste­in bijvoorbee­ld, denkt dat alleen de handen en het haar door Da Vinci geschilder­d zijn, en de rest door leerlingen. En dan is er de kristallen bol in Christus’ hand. Normaal is het beeld in zo’n bol onderstebo­ven te zien. Maar dat is op het schilderij niet zo. In The Guardian wijst de Amerikaans­e Da Vinci-biograaf Walter Isaacson erop dat het vreemd is dat de wetenschap­pelijk geïnteress­eerde Da Vinci dat niet goed schilderde. Filmstudio Paramount heeft de rechten voor Isaacsons pas verschenen Leonardo-biografie al gekocht, aldus Variety. Leonardo wordt gespeeld door Leonardo DiCaprio.

Kon Da Vinci een kristallen bol schilderen waarin in het beeld niet onderstebo­ven te zien is?

 ??  ??
 ??  ?? Leonardo da Vinci, Salvator Mundi (ca. 1512-1515).
Leonardo da Vinci, Salvator Mundi (ca. 1512-1515).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands