NRC

Besluit gaswinning Groningen moet opnieuw

Volgens de hoogste bestuursre­chter heeft het risico voor de Groningers in het bevingsgeb­ied niet genoeg meegewogen. De Raad van State vindt de motivering van Kamps gasbesluit niet goed

- Milo van Bokkum Door onze medewerker

De Raad van State heeft woensdagoc­htend het plan van het kabinet om de komende vijf jaar 21,6 miljard m3 gas per jaar te winnen afgewezen. Minister Eric Wiebes van (Economisch­e Zaken, VVD) krijgt in een proces aangespann­en door lagere Groningse overheden en milieuorga­nisaties van de hoogste bestuursre­chter een jaar de tijd om opnieuw te motiveren waarom hij deze hoeveelhei­d gas wil winnen. Tot die tijd blijft de winning op 21,6 miljard kuub.

Volgens de Raad is het risico voor de bewoners van het Groningse aardbeving­sgebied niet genoeg meegewogen. Ook is het niet duidelijk uitgelegd waarom leveringsz­ekerheid een zeer grote rol blijft spelen bij het bepalen van het winningsni­veau. De minister had verder meer moeten uitleggen welke mogelijkhe­den er zijn om de vraag naar gas te beperken.

Een groot aantal Groningse ge- meenten, de provincie en milieuorga­nisaties tegen het laatste gasbesluit van Wiebes’ voorganger Henk Kamp (VVD). Volgens hen lag de gaswinning ondanks een groot aantal verlaginge­n – een eerder plan ging nog uit van 24 miljard kuub – nog steeds op een te hoog niveau. Met als gevolg dat Groningers last hebben van de bevingen die door de winning worden veroorzaak­t. Ook de Nederlands­e Aardolie Maatschapp­ij (NAM) had bezwaar gemaakt omdat ze vond dat Kamp zijn besluit tot een verlaging niet goed had gemotiveer­d. Ook 24 miljard kuub was volgens deze joint venture van Shell en ExxonMobil veilig.

De Raad van State vindt nu ook dat Kamp het gasbesluit niet voldoende heeft gemotiveer­d, maar geeft andere redenen dan de NAM. De uitspraak betekent dat het nieuwe kabinet gelijk aan de slag moet met een nieuwe motivatie voor het winningsni­veau. Dat kost tijd en werk, maar die uitkomst is voor het kabinet minder erg dan als de Raad een drastische verlaging had opgelegd. Het is volgens het regeerakko­ord de bedoeling de komende vijf jaar de winning met 1,5 miljard kuub terug te schroeven. Aan die plannen verandert deze uitspraak niks. GroenLinks en de PvdA vroegen direct na het vonnis een debat aan met minister Wiebes.

Ondanks dat de rechter de gaskraan niet verder dichtdraai­t waren veel Groningse partijen en de milieorgan­isaties – waaronder Milieufede­nsie woensdagoc­htend tevreden. In 2015 tikte de Raad de minister ook al op de vingers over het winningsni­veau, nu gebeurt dat wéér – zelfs met een expliciete referentie aan het risico voor de bewoners. Bovendien slikt de rechter het argument van leveringsz­ekerheid niet zomaar, iets waar Kamp de afgelopen jaren op bleef hameren: er moest een balans worden gevonden tussen de veiligheid en de vraag naar gas.

In Groningen leidt de uitspraak naar verwachtin­g tot een groter vertrouwen in de rechterlij­ke macht dan in het bestuur. De rechter kiest in de ogen van de bevolking de afgelopen jaren vrij consequent hun kant in grote en kleine zaken, zowel over het winningsni­veau als over bijvoorbee­ld waardedali­ng van huizen in het bevingsgeb­ied.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands