NRC

‘Gehandicap­ten niet onder minimum’

- Petra de Koning Door onze redacteur

Gemeenten verzetten zich tegen het idee van het kabinetRut­te III om gehandicap­ten voor hun werk minder te betalen dan het minimumloo­n en ook bij werkgevers ontstaan er twijfels over.

Aart van der Gaag, die in het voorjaar nog namens werkgevers­organisati­e VNO-NCW een plan presenteer­de waar dit idee in voorkwam, zegt nu dat het voor hem „een heilig principe” is dat werk moet lonen. „Het bevalt mij niks dat dat nu voor deze mensen niet meer zo zal zijn.”

In het regeerakko­ord staat dat werk- gevers deze werknemers onder het minimumloo­n mogen gaan betalen – alleen voor hun (beperkte) productivi­teit – en dat de gemeenten het salaris zullen aanvullen. Maar tot welk bedrag is niet duidelijk. De gemeenten zelf gaan ervan uit dat dat tot bijstandsn­iveau zal zijn, omdat Rutte III van het geld dat ermee wordt bespaard 20.000 extra ‘beschutte werkplekke­n’ wil creëren voor gehandicap­ten. Het kabinet rekent op een bezuinigin­g van 500 miljoen euro per jaar.

Wethouder Huib van Olden (CDA) uit Den Bosch, die tegen het kabinetspl­an is, zegt: „Wij mogen als gemeenten ook niet aan loonpoliti­ek doen. Wij kunnen alleen maar uitkeringe­n geven.” Volgens het ministerie van Sociale Zaken wordt het zeker niet bijstandsn­iveau en vindt staatssecr­etaris Tamara van Ark (Sociale Zaken, VVD) zelf ook dat werk moet lonen. Maar hoe het plan er uit komt te zien, is niet duidelijk. Pensioen zullen de werknemers in elk geval niet meer opbouwen. Als het idee wordt uitgevoerd, hoeven werkgevers die premies niet meer te betalen. De VNG wil zo snel mogelijk bij staatssecr­etaris Tamara van Ark (Sociale Zaken, VVD) langs om erover te praten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands