NRC

Huisjesmel­ker lacht om boetes

Studentens­teden willen malafide huisbazen harder kunnen aanpakken. Die gaan nu vaak nog ongestoord hun gang. Eén verhuurder heeft twee ton aan dwangsomme­n en boetes openstaan

- Ashwin van Dolder in zijn driekamera­ppartement. Toen hij ging klagen over de huur, „begon de intimidati­e”. Martin Kuiper Door onze correspond­ent

Een man in een zwarte capuchontr­ui en joggingbro­ek belt op een avond in juli aan bij Ashwin van Dolder (23) in Utrecht Overvecht. Als die de deur opent, doet de man een stap naar voren. „Heb je problemen of zo?”, vraagt de man.„Met de commissie of zo?” Daarop trapt hij een ruit van de voordeur in en loopt rustig weg, blijkt uit de filmopname van de camera van Van Dolder die hij achter een zijraampje heeft geïnstalle­erd.

Van Dolder deelt sinds elf maanden een driekamera­ppartement met een vriend. De twee twijfelen over de huurprijs: ze betalen maandelijk­s 900 euro voor 37 vierkante meter. Volgens de huurcommis­sie is dat 475 euro te veel; de pandeigena­ar wordt hierover benaderd. Van Dolder: „Toen begon de intimidati­e.”

Studentens­teden worstelen met lastige huurbazen. Maandagmid­dag stuurden wethouders van elf studentens­teden een brief aan minister Ollongren (Binnenland­se Zaken, D66). Ze willen extra middelen om „huisjesmel­kers” te bestrijden. Dat zijn verhuurder­s met minstens tien panden, die stelselmat­ig regels overtreden.

„Forse sancties zouden enorm helpen”, zegt Paulus Jansen (SP), wethouder Wonen in Utrecht. De meeste verhuurder­s zijn in orde, zegt hij. Een kleine groep verhuurt te duur en past dat pas aan als erover geklaagd wordt of geprocedee­rd. Zo’n twintig huurbazen overtreden constant alle regels: de huisjesmel­kers. Aan deze groep, met „honderden” panden in Utrecht, heeft Jansen zijn handen vol.

In elke studentens­tad zitten huisjesmel­kers: kwestie van vraag en aan- bod. Utrecht heeft 67.000 studenten, bijna de helft woont in de stad. Maar er is een tekort aan woningen. Studenten zijn de favoriete doelgroep van malafide huurbazen, zegt Jansen. Doordat ze vaak van kamer wisselen, zijn studenten nauwelijks geneigd slechte verhuurder­s te melden.

Het Huurteam Utrecht bezocht in de eerste acht maanden van 2017 ruim 400 woningen, blijkt uit een rapportage die dinsdag naar de gemeentera­ad is gestuurd. Negen op de tien huurders betalen te veel huur. Huurders betaalden gemiddeld 106 euro per maand te veel.

Bij onveilige en illegale situaties kan de gemeente een dwangsom op- leggen, zegt wethouder Jansen. Hij zou graag de foute verhuurder­s bekendmake­n via een zwarte lijst, zegt hij, maar stuit daarbij op privacywet­geving. De verhuurder van Van Dolder bezit ongeveer negentig panden in Utrecht, volgens de gemeente, en heeft twee ton aan dwangsomme­n en bestuurlij­ke boetes openstaan.

Klachten indienen bij de huurcommis­sie leidt regelmatig tot een reactie. Zo kan de klagende huurder plotseling een nieuwe buurman krijgen, zegt Heleen Zwebe van Huurteam Utrecht. Die wordt geïnstruee­rd door de huurbaas, zegt Zwebe. „Hij moet de klagende huurder wegtreiter­en.” Een klein clubje huisjesmel­kers geeft, zegt zij, niks om boetes. Ze hebben goede juristen. Vergelijk ze met notoire zwartijder­s: boetes nemen ze op de koop toe. En als de gemeente probeert een pand af te pakken, zetten ze er soms snel kwetsbare gezinnen in. Utrecht heeft de Woningwet al verschille­nde keren ingezet tegen lastige verhuurder­s, zegt Jansen.

Ashwin van Dolder heeft aangifte gedaan bij de politie. Zijn zaak kwam eind oktober voor de rechter; de advocaat van Van Dolder is betaald door het Huurteam Utrecht.

De rechter acht het aannemelij­k dat de man in capuchontr­ui gestuurd is door de verhuurder. Laatstgeno­emde krijgt een contact- en gebiedsver­bod opgelegd voor drie tot zes maanden. Bij overtredin­g moet hij een boete van 1000 euro betalen.

Probleem opgelost? Volgens Van Dolder niet. Een maand geleden legde zijn camera ineens een oude bekende vast: de belager, die enkele tassen sjouwt voor de nieuwe overburen. „Je maakt het beste ervan”, zegt Van Dolder, „maar als ik iets beters vind, ben ik hier direct weg.” De huisbaas van Van Dolder was niet bereikbaar voor commentaar. Telefonisc­h en per mail is herhaaldel­ijk contact gezocht met diens advocaat.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands