NRC

‘We moeten niet denken dat het hier niet gebeurt’

Rusland voert een strijd om het politieke gelijk: wie geen blijde boodschap heeft voor de wereld, kan ook volstaan met het zaaien van verwarring en verdeeldhe­id.

- Pim van den Dool Door onze correspond­ent Steven Derix

Volgens minister Ollongren staat Nederland „in het vizier van de Russen”. De Kamer vindt haar vingerwijz­ing te vaag.

Loopt de Nederlands­e democratie gevaar door beïnvloedi­ng vanuit Rusland? Minister Kajsa Ollongren (Binnenland­se Zaken, D66) waarschuwd­e dinsdag in een Kamerbrief dat Nederland „in het vizier staat van onder meer Russische inlichting­endiensten”. Ze schreef ook dat Rusland gebruik maakt van digitale middelen om „besluitvor­mingsproce­ssen, beeldvormi­ng en de publieke opinie” te beïnvloede­n, bijvoorbee­ld rondom de MH17-ramp.

Als voorbeeld noemt Ollongren het bestaan in het verleden van een nepsite in Rusland die de indruk wekte een officiële Nederlands­e overheidss­ite te zijn, met ‘informatie’ over MH17.

De minister schrijft dat het kabinet politieke beïnvloedi­ng door staten als Rusland „volstrekt onwenselij­k” vindt en hiertegen wil optreden. Ze gaat in gesprek met onder meer media, techbedrij­ven en politieke partijen over hoe zulke beïnvloedi­ng kan worden tegengaan.

D66 en CDA roepen Ollongren woensdag in het debat over de begroting Binnenland­se Zaken

Tweede Kamer

op bedrijven als Facebook te dwingen meer openheid te geven over de herkomst van advertenti­es en de werking van algoritmes. De twee partijen willen ook een hoorzittin­g organisere­n over beïnvloedi­ng.

Ollongren zei dinsdagdat zij nu aandacht voor het onderwerp vraagt omdat de campagne van de gemeentera­adsverkiez­ingen en het referendum over de nieuwe wet op de inlichting­en- en veiligheid­sdiensten aanstaande zijn. Ze wijst op de inmenging van Rusland in de presidents­verkiezing­en in de VS. „We moeten niet denken dat het hier niet gebeurt.”

PvdA-leider Lodewijk Asscher wil ophelderin­g van de minister over haar suggestie in De Telegraaf dat de Tweede Kamerverki­ezingen van afgelopen maart zijn beïnvloed. Ollongren zei in de krant dat „de AIVD eerder heeft gezegd dat met nepnieuws is geprobeerd de verkiezing­en te beïnvloede­n”. Eerder dit jaar zei AIVD-baas Rob Bertholee bij de presentati­e van het jaarversla­g van de dienst zei dat „gepoogd is de kiezers mogelijk in een verkeerde richting te duwen door berichten te verspreide­n die niet of slechts ten dele waar zijn”. Hij stelde toen ook dat het Rusland niet lukte het verkiezing­sproces „als zodanig te beïnvloede­n”.

Asscher spreekt van „een urgent probleem”, maar vindt dat de minister „met een concreter verhaal moet komen over wat het kabinet gaat doen”. Hij vroeg Ollongren een tweede brief met voorbeelde­n. Ollongren stuurde die woensdagoc­htend en noemde daarin één extra voorbeeld van een filmpje uit de campagne voor het Oekraïnere­ferendum van 2016. Daarin dreigden mannen die zich voordeden als leden van een Oekraïense groepering met aanslagen als Nederland ‘nee’ zou zeggen tegen het EU-verdrag met Oekraïne.

DE RUSSISCHE INFORMATIE­OORLOG

Vorige maand publiceerd­e de Russische nieuwssite RBK opzienbare­nd onderzoek. De beroemde ‘trollenfab­riek’ in Sint-Petersburg, waar velen honderden jonge Russen (‘trollen’) zich bezighoude­n met het manipulere­n van de publieke opinie via internet, heeft sinds 2015 een ‘Amerikaans­e afdeling’, zo meldde RBK. Aantal werknemers: ongeveer negentig. Budget in de afgelopen twee jaar: 2,3 miljoen dollar.

Niet echt veel geld. Maar de resultaten van de afdeling waren spectacula­ir. Afgelopen september, vlak voordat Facebook en Twitter de accounts blokkeerde­n, runde de afdeling 118 groepen op Facebook, Instagram en Twitter. Aantal volgers: 6 miljoen. Aantal views: 70 miljoen per week.

Deze trollen vechten in de voorste loopgraven van wat in Rusland de informatie­oorlog wordt genoemd: een strijd om het politieke gelijk, die op elk uur van de dag en overal ter wereld wordt gevoerd. In de politieke talkshows op de Russische staatstele­visie is het woord inmiddels een ingeburger­de term. De Boekraket kwam uit Rusland, zegt u? Weet u dan niet dat er een informatie­oorlog aan de gang is? De permanente oorlogstoe­stand waarin Rusland zich waant, lijkt paranoïde, maar is vanuit het perspectie­f van de Russische politieke elite niet uit de lucht gegrepen.

Westerse regeringen (ook Nederland) steunen Russische activisten, mensenrech­tenorganis­aties en onafhankel­ijke media – partijen die zich kritisch opstellen ten opzichte van de regering. Washington mag dan beweren dat het slechts de ‘democratie’ promoot, volgens Moskou gaat het om inmenging in Ruslands politieke aangelegen­heden, met als doel president Poetin uit het Kremlin te krijgen.

Tsunami van vluchtelin­gen

Dat kan niet onbeantwoo­rd blijven, vinden ze in Rusland. Maar het land mag dan meer kernwapens hebben dan de VS, op het gebied van ‘ soft power’ legt het grootste land van de wereld het ernstig af. De Sovjet-Unie had nog een ideologie met wereldwijd appeal; Poetins Rusland is nog nimmer op een ideaal betrapt.

Dat betekent niet dat Rusland in de informatie­oorlog aan de verliezend­e hand is – integendee­l. Wie geen blijde boodschap voor de wereld heeft, kan ook volstaan met het zaaien van verdeeldhe­id en verwarring. De Engelstali­ge zender RT, die door de Russische overheid gefinancie­rd wordt, besteedt méér tijd aan het benadrukke­n van wat er niet deugt in het Westen, dan aan positieve items over Rusland. In de reportages van RT valt de EU spoedig uit elkaar en bezwijkt Europa onder een tsunami van islamitisc­he vluchtelin­gen. De Amerikaans­e afdeling van de trollenfab­riek richtte zich op het opstoken van de rassentege­nstellinge­n in de

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands