NRC

Bliksemdra­ad stopt oefening

- Milo van Bokkum

Laag vliegen oefen je boven dunbevolkt gebied. Maandag ging het mis.

Maandagavo­nd werd opeens goed duidelijk waarom defensie veel oefeningen met Apache-helikopter­s in het buitenland houdt. Een helikopter vloog rond half acht ’s avonds tijdens een oefenvluch­t tegen een bliksemdra­ad van een hoogspanni­ngslijn nabij Culemborg. Zo’n 24.000 huishouden­s kwamen een aantal uren zonder stroom te zitten. De helikopter­missie werd beëindigd. De Onderzoeks­raad voor Veiligheid onderzoekt de toedracht.

De helikopter, waarvan de piloten ongedeerd bleven, kwam van vliegbasis Gilze-Rijen. Vanaf daar worden met enige regelmaat streng voorbereid­e oefeningen in zeer laag vliegen boven het Land van Maas en Waal uitgevoerd – een van de weinige plekken in Nederland waar dat kan, dankzij de geringe bebouwing. Over huizen vliegen mag niet tijdens de laagste onderdelen, die soms op slechts een paar meter hoogte plaatsvind­en.

Tegen de helikopter­vluchten is in de regio over het algemeen weinig weerstand. Routes worden afgewis- seld, oefeningen vinden meestal maar een paar weken per jaar plaats. Jaarlijks komen zo’n 2.500 klachten binnen over vluchten die Defensie in Nederland ver van reguliere luchtmacht­bases uitvoert. Dat is op meer plekken dan alleen het Land van Maas en Waal. Bijna de helft van de klachten komt van omwonenden die slechts één keer overlast melden.

De vraag is of er gevolgen zijn voor de laagvliegs­tatus van het gebied. Tien jaar geleden was er een soortgelij­k incident: toen zaten 30.000 huishouden­s in de Bommelerwa­ard bijna vijftig uur zonder stroom, na een botsing van een helikopter met een hoogspanni­ngskabel. Defensie besloot daarna hoge obstakels beter te markeren op vliegkaart­en.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands