NRC

REPORTAGE Rugby jezelf de Rotsvast in de bijstand? De Harde Leerschool biedt nog kans eruit te komen. Acht weken afzien en leren.

-

en punt van een van onze eigen jongens!” Ed Oskam staat helemaal aan de verkeerde kant van het rugbyveld, maar ziet precies wat aan de andere zijde gebeurt. Trots straalt van hem af, terwijl hij ingehouden geniet van het spel. De felle veldverlic­hting maakt zijn ademdamp in de koude Groningse avond zichtbaar.

In zijn stem klinkt ook iets van verbazing. Wie van de mannen er ook scoorde – hij had acht weken geleden waarschijn­lijk nog nooit een rugbybal aangeraakt. En nu een punt maken tegen de Rugbyveren­iging Groningen – dat is nog eens sportieve ontwikkeli­ng.

Toch is dat eigenlijk bijzaak voor de negen Oost-Groningers uit het team van Oskam. Rugbyen is voor hen meer middel dan doel: een weg naar de arbeidsmar­kt en uit de bijstand. De wedstrijd die ze deze avond spelen, is de laatste van het project De Harde Leerschool, dat de jonge mannen met een mix van rugby en arbeidsmar­ktlessen klaarstoom­t voor een dienstverb­and. Ze doen diverse vaardighed­en op: op tijd komen, discipline, teamwork, respect tonen, collega’s niet teleurstel­len, omgaan met autoriteit en doorzetten. Met succes: zes van de negen beginnen in de dagen na de wedstrijd met een baan, bijvoorbee­ld als stratenmak­er. De rest zoekt nog.

Omgaan met teleurstel­lingen

Het idee voor De Harde Leerschool – hier gefinancie­rd door gemeentes en bedrijfsle­ven – is uit Engeland komen overwaaien. In Nederland waren er al edities in Rotterdam en Breda. ’s Ochtends rugby, ’s middags lessen van coaches over omgaan met teleurstel­lingen, solliciter­en, netwerken en een goede werkrelati­e opbouwen.

De mannen komen uit de kaartenbak­ken van de gemeente. Oskam: „Het granieten bestand, noemen ze dat. De jongens die echt al heel veel kansen hebben gekregen, maar bij wie het steeds is misgegaan.” Tussen de 18 en 34 jaar, de oudste heeft vijf kinderen.

Voor hen is het vaak wel even wennen, het strakke ritme, de sport en de harde verplichti­ngen. Max (een Knoalster – uit Stadskanaa­l) staat voor de wedstrijd nog even een sigaretje te roken. Hij vertelt: „De eerste dagen is er volgens mij wel gekotst. Gelukkig deed ik al wel aan fitness dus was het wel te doen.”

Moeilijk was vooral het driedaagse bivak in Havelte, zegt zijn teamgenoot Jeffrey: „Dat was echt even doorzetten. We moesten tien kilometer lopen en in een bos slapen, op klimmuren klimmen.”

Beiden gaan nu aan de slag, Max als steigerbou­wer, Jeffrey als aangever van stenen bij stratenmak­ers. „Ed heeft ons geleerd: je moet ergens beginnen. Misschien kan ik over een tijdje straatlegg­er worden.” Ze zien ernaar uit, vertellen ze, om nu eens écht geld te verdienen.

Voorgaande edities in Nederland en het Verenigd Koninkrijk laten zien dat met deze methode uiteindeli­jk zo’n kwart van de deelnemers duurzaam aan een baan is geholpen. Als mensen afvallen, gebeurt dat deels tijdens het programma, deels erna. In Groningen begonnen ze met zestien man.

Schrijnend­e gevallen

Ed Oskam zul je er niet op betrappen dat hij die cijfers fantastisc­h vindt. Wél wijst hij erop dat zo’n getal voor de groep waarmee De Harde Leerschool werkt eigenlijk al uniek is. Er zijn veel psychische problemen, veelal weinig betrokken ouders. „Het zijn absoluut de meest schrijnend­e gevallen. Van sommige jongens die zich aanmelden, merk je dat ze eigenlijk behoefte hebben aan een ander traject. Die komen bijvoorbee­ld stoned opdagen en zijn pas na de lunch aanspreekb­aar. Die verwijzen we door.”

Dat soort problemati­ek ontdekken ze hier trouwens gemakkelij­k, denkt Oskam. Voor een gemeenteam­btenaar die eens per maand een gesprekje heeft, is zoiets lastig.

Het programma probeert ook het zelfbeeld van de mannen wat op te krikken – dat is vaak problemati­sch laag. Uitzendbur­eaus en werkgevers tonen snel hun interesse, wat indruk maakt op de ploeg. Voetbaltra­iner Ron Jans komt langs en uit zijn waardering. Het team speelt een wedstrijd tegen de rugbyers van studentenv­ereniging Vindicat. Oskam: „De directeure­n van morgen, de jongens met juist heel veel perspectie­f.” Daarna is er een gezamenlij­k, respectvol diner.

In een deel van het programma leren de deelnemers omgaan met „verleiding­en” van drugs en alcohol. Oskam: „Op dag één komen ze met natte handjes binnen, daarna gaan ze steeds verder open.”

In het clubhuis herhaalt de coach nog eens waar het allemaal om gaat. „Denk nou niet: het is vanavond achter de rug. Er moeten nog stappen gemaakt worden. Zodat je met je vrouw een hapje kan gaan eten. Of dat je een keer een cadeautje voor je kinderen kan kopen.” Iedereen knikt instemmend.

Na met 19-17 gewonnen te hebben en een barbecue is het tijd om terug te gaan naar Winschoten, Stadskanaa­l, Musselkana­al. Een gehuurde bus met vijftig plekken voor deelnemers en aanhang rijdt terug. Veel familie is er vanavond niet gekomen. Oskam: „Hij gaat bijna leeg terug.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands