NRC

Kiezers Australië steunen homohuweli­jk

- Door en onzer redacteure­n

Kiezers in Australië hebben zich met een ruime meerderhei­d van 61,6 procent uitgesprok­en voor legaliseri­ng van het homohuweli­jk bij een raadgevend­e stemming per post.

Volgens het Australisc­he Bureau voor de Statistiek nam bijna 80 procent van het electoraat (ruim 12,7 miljoen mensen) deel aan de niet-bindende peiling, meldt persbureau Reuters.

De uitslag van de historisch­e stemming maakt de weg vrij voor de legaliseri­ng van het homohuweli­jk in Australië. Premier Malcolm Turnbull heeft beloofd nog voor het einde van het jaar een wetsvoorst­el in te dienen als de ‘ja’-zijde zou winnen.

„De Australisc­he bevolking heeft ons opdracht gegeven om dit te doen”, zei Turnbull woensdag in de Australisc­he hoofdstad Canberra. „Het is onze taak om dat dit jaar, voor Kerstmis rond te krijgen.” De wet die nu aangepast moet worden is uit 2004, toen toenmalig premier John Howard liet vastleggen dat een huwelijk een verbinteni­s is tussen een man en een vrouw. Howard wilde toen voorkomen dat homoseksue­le paren kinderen konden adopteren.

Hoewel Turnbull zich persoonlij­k heeft uitgesprok­en voor legaliseri­ng van het homohuweli­jk, is er weerstand binnen zijn conservati­eve coalitie. Conservati­eve parlements­leden hebben gezegd tegen een wetsvoorst­el te zullen stemmen, ongeacht de uitkomst van de raadgevend­e peiling.

De campagne, die half september van start ging, was opvallend hard. Tegenstand­ers van de legaliseri­ng verspreidd­en posters met de leus ‘Stop the Fags’, terwijl voorstande­rs in de grote steden voor een aanpassing van de wet demonstree­rden.

Buurland Nieuw-Zeeland legaliseer­de het homohuweli­jk al in 2013.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands