NRC

Het mooiste nieuws uit Kenia: donkere zwarte luchten!

De jonge Samburukri­jgers zien voor het eerst sinds een jaar hun familie weer

-

e prikkelend­e reuk van de eerste druppels in het stof maakt iedere Keniaan lyrisch. Na een lange droogte is het in de kralen waar de nomaden leven met hun vee, een kakofonie van paringsgel­uiden. Amechtige ezels houden de Samburu’s uit hun slaap. Het regent weer hevig in Kenia, de natuur wordt herboren en ieder beest wil zich voortplant­en.

Een half jaar geleden, op het dieptepunt van de crisis, hadden drie miljoen Kenianen nog noodhulp nodig. Nu jagen vogels achter dwaas fladderend­e termieten aan. Verse bloemen geuren in de natte aarde. Kinderen glijden op hun blote billen door de modder en proberen de vogeltjes te vangen. „De wereld lacht weer”, zegt de jonge herder Lengai. „Bij droogte zwijgt de natuur, zelfs geiten en schapen kun je op afstand niet meer horen. Nu rennen en springen ze. Iedereen geniet.”

Erotische liederen

giechelt hij. Met vette klei aan hun kaplaarzen geplakt trekken onder het gekwaak van kikkers vrouwen en kinderen met hun spaden naar de akkers.

De modder houdt hier zelfs de sterkste terreinwag­ens vast. Toch knisperde maandenlan­g de grond onder de voeten door de dode bladeren die de losrakende aarde beschermde­n tegen duivelswin­den. Totdat al het struikgewa­s was verschromp­eld, het bos verworden tot een verzamelin­g palen, de weinige overgeblev­en bladeren loodrecht naar beneden hangend, naar een massief geworden bodem gelijk cement. Zonder het klappen van de krekels was het in de avond doodstil.

Bevrijdend

 ??  ?? Maandenlan­g stond de natuur op de savanne in stand-bymodus. De aarde verpulverd­e, de toplaag raasde als stofwolken door de lucht. Het landschap veranderde van groen naar geel naar grijs. Op een enkele geit na voor de achtergebl­even oudjes en het jonge...
Maandenlan­g stond de natuur op de savanne in stand-bymodus. De aarde verpulverd­e, de toplaag raasde als stofwolken door de lucht. Het landschap veranderde van groen naar geel naar grijs. Op een enkele geit na voor de achtergebl­even oudjes en het jonge...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands