NRC

Geen geitenwoll­ensok

-

et moet 2012 of 2013 zijn geweest, toen ik als Belgisch staatssecr­etaris voor Fraudebest­rijding Den Haag aandeed. Die ochtend nam ik in de trein de Nederlands­e kranten door. Op de economiepa­gina’s was toen de strijd tegen brievenbus­firma’s – schimmige constructi­es die de fiscus en de samenlevin­g voor miljarden belazeren – hét topic van de dag. Ik herinner me mijn stijgende verbazing toen ik las dat niet de verontwaar­diging ‘tegen’, maar de economisch­e argumenten ‘voor’ de toon bepaalden. Zo mocht een expert doodleuk waarschuwe­n dat de strijd tegen grote fiscale fraude of ontwijking de Nederlands­e staatskas wel eens 3 miljard euro zou kunnen kosten.

Die sfeer lijkt vandaag, bijna tien jaar na de bankencris­is, helemaal terug. Met Mark Rutte als nieuwste woordvoerd­er, nu hij in Nederland de dividendbe­lasting wil afschaffen. Bij gebrek aan valide argumenten om zijn plan door te drukken, eindigde hij afgelopen weekend met een uithaal naar België. Zo stelt de ministerpr­esident zich op als schoothond van een falende politiek van weleer. ergis u niet: de afschaffin­g van de dividendbe­lasting draait helemaal niet om de economie, zoals Rutte beweert. Het debat gaat daarentege­n over de samenlevin­g die we willen zijn en draait rond één cruciale vraag: zorgen we er in Europa samen voor dat superrijke­n, grootaande­elhouders en multinatio­nals op een correcte manier bijdragen? Of doen we dat niet, sluiten we onze ogen, en plezieren we liever de machtigen in een spelletje ‘om ter laagst’?

Het is duidelijk welke kant Rutte kiest. Zonder schroom voert hij een politiek in naam van een ideologie waarvoor de econoom Milton Friedman de grondslag legde. Voor deze oud-adviseur van Ronald Reagan

BRIEVEN

Als docent aan de lerarenopl­eiding maatschapp­ijleer gebruik ik NRC vaak als bron voor mijn colleges. „Een van de weinig kwaliteits­kranten van Nederland!”, roep ik er dan bij. Maar nu schrijft mijn kwaliteits­krant dat maatschapp­ijleer een vak is dat geassociee­rd wordt met „geitenwoll­ensokken en pluizighei­d”, en dat burgerscha­pskunde „kennelijk hetzelfde lot beschoren is” ( Burgerscha­pskunde als schoolvak verdient extra impuls, juist nu, Commentaar, 10/11). Serieus? Bij ons in de vakgroep: geen geitenwoll­en sok te bekennen. Wel hoge hakken en hippe gele sneakers. Aan pluizighei­d was het simpel: laat de economie groeien door de sterkste schouders nóg sterker te maken en leg het bedrijfsle­ven vooral niks in de weg. Ongelijk maar wel duidelijk – het noodzakeli­jke kwaad van een onversnede­n rechts liberaal beleid. riedman overleed in 2006. De wereldwijd­e financiële crisis die twee jaar later uitbrak, maakte hij niet mee. In de nasleep daarvan werden op internatio­naal vlak beslissing­en genomen die tot dan steevast werden weggezet als ‘schadelijk voor de economie’. Zo sneuvelde het bankgeheim, wisselden landen voor het eerst automatisc­h bankgegeve­ns uit om fraude op te sporen, en kwamen er nieuwe regels om samen – over de landsgrenz­en heen – de belastbare basis van multinatio­nals te bepalen.

Een kentering. De overtuigin­g dat een overgrote meerderhei­d te veel belastinge­n betaalde omdat een kleine minderheid dat gewoon niet deed, groeide met de dag. Net zoals de overtuigin­g dat besparen in onderwijs en zorg niet langer een natuurwet hoefde te zijn, als iedereen zijn of haar eerlijke bijdrage levert. Hoe rijk je ook bent.

Die tegenbeweg­ing dreigt nu stil te vallen. Niet zozeer omdat consultant­s en fiscaliste­n weer alles doen om achterdeur­tjes en ontsnappin­gsroutes te vinden – vorige week werd dat nog eens pijnlijk duidelijk met de Paradise Papers – maar vooral omdat toonaangev­ende politici terug lijken te willen naar een punt dat we, dacht ik, achter ons hadden gelaten. Rutte doet de waarheid onrecht aan als hij zegt dat dit over groei, begroting of bedrijfskl­imaat gaat. Het gaat over privileges voor wie de macht heeft om de politiek naar zijn hand te zetten. elkens weer worden zulke cadeaus – ook in België – verkocht ‘in naam van de economie’. Maar welke economie zou het doen we ook niet. Maatschapp­ijleer wordt gegeven door goed opgeleide docenten, die beslist bekwaam genoeg zijn om les te geven over het politieke stelsel en over vele andere onderwerpe­n die de samenlevin­g aangaan. Daarnaast initiëren ze in de klas netelige discussies over uiteenlope­nde actuele vraagstukk­en zoals de migrantenk­westie, de #MeToo-discussie of seksuele diversitei­t. Dat tweedeklas­sers laag scoren op burgerscha­p, zoals vorige week bleek uit onderzoek, is mede een gevolg van het feit dat maatschapp­ijleer pas gegeven wordt vanaf de derde of vierde klas. Het vak wegzetten als achterhaal­d of ondermaats is niet de oplossing. Bij maatschapp­ijleer doen leerlingen Saskia Oosterhoff docent lerarenopl­eiding maatschapp­ijleer, Leeuwarden

 ??  ?? kennis op over de samenlevin­g, leren ze kritisch denken en zich in te leven in het perspectie­f van een ander. De logische oplossing? Geef maatschapp­ijleer een sterkere positie in het curriculum.
kennis op over de samenlevin­g, leren ze kritisch denken en zich in te leven in het perspectie­f van een ander. De logische oplossing? Geef maatschapp­ijleer een sterkere positie in het curriculum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands