NRC

Obama en de Hollywood-bubble

-

arvey Weinstein behoorde tot de laatste officiële gasten in het Witte Huis van – toen nog – president Obama. De gevallen filmbaas bevond zich onder de genodigden op het zeer exclusieve afscheidsf­eestje dat Michelle en Barack Obama in januari gaven, met talloze andere beroemdhed­en, van Beyoncé en Jay Z tot George Clooney en Meryl Streep. Ongeveer tegelijker­tijd begon de stage van de 19-jarige dochter van de president, Malia, bij The Weinstein Company.

Barack Obama en Harvey Weinstein zijn goede bekenden. Weinstein plachtte zijn prestigefi­lms zoals The King’s Speech en Mandela: Long Walk to Freedom ter beschikkin­g te stellen voor – publicitai­r zeer handige – filmavondj­es in het Witte Huis. In 2012 organiseer­de de filmbaas een fundraiser in zijn woning New York, waar Michelle Obama een toast uitbracht op „goede vriend” en „prachtig mens” Weinstein.

Geen wonder dat Obama bijna een week nodig had om publiekeli­jk zijn afkeuring uit te spreken over Weinsteins wangedrag, na de eerste onthulling­en. Voormalig presidents­kandidaat Hillary Clinton – ook al zo’n goede bekende van Weinstein – had er ongeveer evenveel tijd voor nodig. Haar Clinton Foundation kreeg zo’n 250.000 dollar geschonken van Weinstein. Weinstein zou in totaal zo’n 1,5 miljoen dollar hebben overgemaak­t aan Democratis­che politici, volgens onderzoeks­groep OpenSecret­s.org.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands