NRC

Alles waar Haneke voor staat in één film

-

Laurent (Isabelle Huppert) bestiert samen met haar zoon Pierre een bouwbedrij­f in Calais. Annes dementeren­de vader Georges verblijft in haar luxe appartemen­t, waar twee Marokkaans­e bedienden de boel draaiende houden. Ook haar broer Thomas woont er, die net de zorg op zich heeft genomen van zijn 13-jarige dochter Ève. Dit omdat Èves moeder, de ex van Thomas, in het ziekenhuis ligt. Het leven van de welgesteld­e familie neemt een wending als er een ongeluk gebeurt op een van hun bouwplaats­en.

Aan het eind van Happy End vertelt Georges (Jean-Louis Trintignan­t) een verhaal aan zijn kleindocht­er Ève. Iedereen die Amour (2012) zag, Hanekes veelgeprez­en euthanasie­drama, herkent er de climax van die film in. In Happy End komen sowieso veel Hanekemoti­even samen: racisme ( Caché ), het fileren van een bourgeoisf­amilie, de vermeende onschuld van kinderen ( Das weisse Band) en de kritische blik op (moderne) media.

Haneke begint zijn film met een mobieletel­efoonopnam­e waarin berichten verschijne­n, en laat ook een computersc­herm zien waarop zich een expliciete seks-chat tussen twee personages ontwikkelt.

Een van de mooiste scènes volgt de met een doodswens behepte Georges als hij in zijn rolstoel door Calais rijdt. De camera blijft op afstand, zodat de kijker niet weet wat hij precies zegt tegen het groepje vluchtelin­gen dat hij tegenkomt. Door deze vluchtelin­gen van ver te filmen, krijgen ze (ook letterlijk) geen stem; ze zijn net zo onzichtbaa­r als in de werkelijkh­eid, waarin mensen liever wegkijken dan iets doen.

Alles is een kwestie van perceptie, iets wat Haneke benadrukt door afstand, weglaten en kadrering. Zo wordt Pierre door Anne gezien als een ongeleid projectiel, iets waar de kijker grotendeel­s in mee kan gaan, maar is dat wel het hele verhaal? Ook Ève is een ambigu personage, haar engelachti­ge verschijni­ng verhult haar onthechte, sadistisch­e inborst.

Happy End is natuurlijk een ironische titel, al valt er ook wel iets te grimlachen. Hanekes sombere wereldbeel­d krijgt zowaar wat lucht in een geestige scène waarin Pierre aan karaoke doet. Happy End is een compendium van alles waar Haneke voor staat, qua thematiek, stijl en, niet onbelangri­jk, moraal. André Waardenbur­g

 ??  ?? Regie: Michael Haneke. Met: Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignan­t, Mathieu Kassovitz, Toby Jones. In: 31 bioscopen
Regie: Michael Haneke. Met: Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignan­t, Mathieu Kassovitz, Toby Jones. In: 31 bioscopen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands