NRC

Een spookverha­al, maar geen spookfilm

- A Ghost Story

Rooney Mara (rechts) en Casey Affleck als haar overleden man (links) in A Ghost Story, van regisseur David Lowery.

SPOKEN

et is onmogelijk om iets over A Ghost Story te zeggen zonder de loop van de gebeurteni­ssen te verklappen. Terrence Malick-adept David Lowery nam zijn nieuwe film in alle stilte op met Casey Affleck en Rooney Mara, de twee acteurs die ook te zien waren in zijn doorbraakf­ilm, het romantisch­e noodlotsdr­ama Ain’t Them Bodies Saints (2013). A Ghost Story is zoals de titel zegt een spookverha­al. Maar het is geen spookfilm. Hij wil ons geen schrik aanjagen. Althans geen andere vrees dan die voor de leegte van het bestaan. Hij hoort eerder tot het genre dat de afgelopen jaren post-horror is gaan heten: artistieke auteursfil­ms die gebruikmak­en van horrorelem­enten.

Lowery zelf noemt een hele reeks aan uiteenlope­nde films die hem inspireerd­en. Van de klassieke spookhuisf­ilm Poltergeis­t (1982), tot de Japanse anime Spirited Away (2001) en Cannes-winnaar Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (2010). Die beide laatste films waren van invloed op het spook in zijn film. Zo basic als maar kan: een laken met daarin twee zwarte gaten.

Wie aan spoken denkt, denkt aan geesten, aan de zielen van de doden die geen rust vinden; of, in andere levensfilo­sofieën, misschien wel altijd aanwezig blijven. Alleen, onzichtbaa­r en gebonden aan andere wetten van tijd en ruimte en materialit­eit dan levende wezens. A Ghost Story is daarmee een film over wat er gebeurt als er iemand sterft en iemand achterblij­ft. Hij weerspiege­lt daarmee twee fantasieën, twee angsten. Kun je nog wel doorleven als de ander, de liefste, de belangrijk­ste er niet meer is? En hoe zou het zijn om van een afstandje te kijken naar het leven dat je achterlaat?

A Ghost Story kiest voor dat laatste perspectie­f. Het is liefdevol, poëtisch, weerloos, maar ook machteloos. Zou het zo zijn om iemands verdriet te zien, om jou, maar diegene niet meer te kunnen troosten?

Tot zover de vragen waarmee iedereen zich identifice­ren kan. Maar in de setting van de film bestaat er buiten deze universele emoties geen neutrale blik. De personages en de geesten hebben namelijk van Lowery een duidelijk genderpers­pectief meegekrege­n. Dus hier beginnen de spoilers. Het is Casey Affleck die de hele film onder dat laken zit. Er komt ook een vrouwelijk­e geest in de film voor. Zij draagt een bloemetjes­laken. Afflecks naamloze personage kijkt de hele film lang naar het verdriet van zijn lief. Dat wordt problemati­sch omdat zij zelf geen enkele stem heeft. Het enige moment dat we haar zien handelen is als ze in een vijf minuten ononderbro­ken take haar verdriet vergeet en naar de wc rent om over te geven. Hij kijkt. Maar hij kan ook niet anders. Een beter beeld van (mannelijke) onmacht is er ook niet. En dan, als zij er niet meer is, kijkt hij naar de nieuwe bewoners van hun huis, naar hoe de aarde verder raast. Dana Linssen 4 *#

 ??  ??
 ??  ?? Regie: David Lowery. Met: Casey Affleck, Rooney Mara, Will Oldham. In: 16 bioscopen
Regie: David Lowery. Met: Casey Affleck, Rooney Mara, Will Oldham. In: 16 bioscopen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands