NRC

Een mopperende ‘weddingpla­nner’

-

Bruiloften

zijn in film altijd zulke vrouwenaan­gelegenhed­en – behalve als het over dronken toekomstig­e bruidegoms gaat die op hun vrijgezell­enfeest hun geheugen, hun eer en hun zin in trouwen kwijtraken.

Het werkt wel eens verfrissen­d om het huwelijksf­eest vanuit een mannelijk perspectie­f te zien. Niet dat van de aanstaande echtgenoot, maar dat van de ‘weddingpla­nner’: de zestigjari­ge Max, een geroutinee­rde mopperkont die zelf zijn liefdeslev­en niet helemaal op orde heeft. Het organisere­n van een bruiloft blijkt vooral een stressvoll­e en helemaal niet zo’n romantisch­e aangelegen­heid. De spanning tussen het sprookje voor de schermen en het geren en geraas bij de catering, het explosieve ego van de dj en de talloze erotische ontwikkeli­ngen die bij zo’n setting horen, is de inzet van C’est la vie. Een film die even fatalistis­ch is als z’n titel. Zo is het nu eenmaal. Of, zoals het levensmott­o van Max luidt: we passen ons aan. Max, de ook nogal controlfre­akerige bruidegom Pierre, een huwelijksf­otograaf die het op eenzame schoonmoed­ers heeft voorzien, blijven als seinposten van de gebeurteni­ssen nogal stereotiep.

Je lacht óm ze in de nieuwe film van Olivier Nakache en Éric Toledano, het gelauwerde en gelouterde Frans regisseurs­duo, het meest bekend natuurlijk van buddyfilm Intouchabl­es. En soms lach je mét ze. Het grotendeel­s uit hun vaste stal van (Comédie Française) acteurs gerekrutee­rde ensemble speelt dat met verrukkeli­jke flair: een musical van dialogen en misverstan­den. Meer pretenties of inzichten lijkt C’est la vie ook niet te willen hebben. Hoe de balans doorslaat hangt uiteindeli­jk af van je eigen affiniteit met de Franse film als genre. Dana Linssen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands