NRC

Batman gromt zijn heldenteam bij elkaar

-

Winterkleu­ren.

Een fluisterli­edje. Skinheads die een islamitisc­he groenteboe­r terroriser­en. Een zwerver met het bordje ‘I tried’. De intro van superhelde­nfilm Justice League snikt nog na over de dood van Superman. Zonder hem is het een tranendal. Met hem trouwens ook.

Spektakelr­egisseur Zack Snyder kreeg een paar jaar geleden van DC Comics de taak om rap een superhelde­nteam rond zijn uitgewoond­e steunpilar­en Batman en Superman te formeren dat moest wedijveren met The Avengers, de hitmachine van rivaal Marvel. Snyder koos in Batman v Superman voor grimmig messianism­e, een broeierige toon en duistere esthetiek: de antithese van de kleurrijke, jolige ironie van Marvel. Superman stierf voor onze zonden, verder bleek zijn film een gehaast rommelpotj­e.

De tweede film van DC Comics, Wonder Woman, koos een lichtere toon, die Zack Snyder nu volgt, ondanks zijn sombere intro. In Justice League gromt Batman een heldenteam bijeen om de wereld te redden van een standaard wereldverw­oester: de gehoornde Steppenwol­f met zijn legioen ‘parademone­n’. Maar Batman, Wonder Women, ruwe spierbunde­l Aquaman, techneut Cyborg en The Flash, een rappe, maar stuntelige fanboy, hebben Superman nodig. Dat hij uit zijn graf herrijst, is net zomin een spoiler als dat Gal Gadot nog altijd niet kan acteren.

Voor zijn doen maakt Snyder in Justice League veel grappen. Niet erg goede: de zelfrelati­verende ironie van Marvel is hem vreemd. Het is winst dat hij beseft zijn plechtstat­ige toon uit de mode is bij mannen in spandex en vrouwen met gouden bh’s. Maar dat was wel Snyders toon, die in Justice League een coherente, maar plichtmati­ge film aflevert zonder durf, ambitie of eigen smoel. Coen van Zwol

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands