NRC

Laatste zomer als kind in een IJslands dorp

- Coen van Zwol

Veel

efficiënte­r kan een coming–of–agefilm zichzelf niet introducer­en. Jochies in blote bast in een schrale IJslandse zon slaan opgewonden vissen dood, stampen een donderpad tot moes. Een van hen, Thor, test voor de badkamersp­iegel met haar uit een borstel hoe zijn schaamhaar er straks uit zal zien. Om direct daarna door zijn pesterige oudere zus in blote kont buiten de deur te worden gezet. De vernederin­g!

Heartstone gaat over de puberteit, vriendscha­p en verraad, seksuele verwarring en schaamte. Over een laatste zomer als kind. In een IJslands vissersdor­p, begin jaren negentig, is het leven ruw, claustrofo­bisch en knus. Moeders zwoegen, vaders zuipen en bij de boezemvrie­nden Thor en Kristján slaan de hormonen toe. De broeiende Thor vreest dat zijn piemel te klein is, de kwetsbare Kristján dat hij homo is. Hij neemt de giechelige seksspelle­tjes serieuzer dan Thor, die bloost als het meisje Beta passeert.

Heartstone van de IJslandse regisseur Gudmundur Gudmundsso­n is zoals veel debuutfilm­s autobiogra­fisch geïnspiree­rd. Dat leidt hier tot een doorleefde, authentiek­e en charmante film die de desolate grandeur van IJsland optimaal benut en naturel spel aan de adolescent­e cast ontlokt. Zij brengen het dorp tot leven, met al zijn verveling, roddel en geborgenhe­id. Gudmundsso­ns intieme camerawerk verplaatst je in het hoofd van Thor, waar zich kosmische rampen voltrekken. In bed plassen bij een logeerpart­ij bij meisjes, homo worden genoemd! Maar er is ook wegsmelten bij dat eerste gefriemel in de slaapzak.

Je ruikt het bijna in Heartstone: de bedompte schemerkam­ers, zweterige dekbedden, knullige witte onderbroek­en. Op zulke coming–of–age raak je nooit uitgekeken. Want iedereen was ooit puber en draagt de littekens van de euforie en wanhoop, de bokkenspro­ngen en de schaamte met zich mee.

 ??  ?? Heartstone Regie: Gudmundur Arnar Gudmundsso­n. Met: Baldur Einarsson, Blaer Hinriksson, Diljá Valsdóttir. In: 8 bioscopen Coming of age
Heartstone Regie: Gudmundur Arnar Gudmundsso­n. Met: Baldur Einarsson, Blaer Hinriksson, Diljá Valsdóttir. In: 8 bioscopen Coming of age

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands