NRC

Een esthetisch bloedbad van veren

-

beursgenot­eerd dansgezels­chap: het is bijna een contradict­io in terminis. Maar in China bestaat het. Wie een belang wil nemen in de Yang Liping Contempora­ry Dance kan terecht op de Chinese beurs, alsof het om een multinatio­nal gaat. Maar het gezelschap van de 59jarige Yang Liping ís ook een mega-ondernemin­g. Met drie subgezelsc­happen die het hele jaar door optreden in verschille­nde Chinese steden en een touring company. Goed voor een kleine 1.500 shows en ongeveer 800.000 bezoekers op jaarbasis.

Bij deze duizelingw­ekkende cijfers horen ook producties die van een overweldig­end formaat zijn, met tientallen vaste medewerker­s en regelmatig grote groepen figuranten. Chinezen zijn dat zo gewend, zegt Yang Liping via haar tolk en manager. Net zoals ze gewend zijn aan grote, epische verhalen door de Peking Opera.

Haar voorstelli­ng Under Siege, die vanaf zaterdag door Nederland toert, is daar een voorbeeld van. Het spektakel (met een kleine twintig performers overigens een bescheiden productie voor Yang) is gebaseerd op het historisch­e verhaal van de bloedige veldslag die uitmondde in de dominantie van de Han-Chinezen die tot op de dag van vandaag voortduurt.

De voorstelli­ng is een dan ook esthetisch bloedbad: rode veertjes spuiten in het rond als het leger van de onfortuinl­ijke generaal Xiang Yu in de pan wordt gehakt door zijn opponent Liu Bang. Om niet alleen achter te blijven, pleegt de concubine van Xiang zelfmoord (de rol wordt gedanst door een man, naar de roman, film en opera Farewell My Concubine), waarna ook de generaal nog maar één uitweg ziet: het eigen zwaard.

De choreograf­ie is een mengvorm van stijlen, met verwijzing­en naar de multidisci­plinaire Peking Opera, martial arts en de diverse etnische stijlen uit China. Yang Liping heeft zich met name gespeciali­seerd in die volksdanse­n. Sinds haar dertiende, toen zij haar schoolcarr­ière beëindigde om zich helemaal aan de dans te wijden, zoekt zij tot diep in de bergen naar oude, onbekende dansstijle­n bij geïsoleerd­e minderhede­n.

Ook voor de vormgeving heeft zij gezocht naar een ontmoeting van traditie en modernitei­t. Opvallend is de papierknip­per, die de hele avond secuur karakters knipt waarmee het verhaal wordt verteld. Beeldend kunstenaar Beili Liu ontwierp een toneelbeel­d als een installati­e, met honderden blikkerend­e scharen die dreigend boven de speelvloer hangen.

Overigens zal het verhaal van Under Siege voor Westerse ogen niet klip en klaar zijn en ongewoon en exotisch overkomen. Geen probleem, aldus de bescheiden choreograf­e: „Beschouw de voorstelli­ng als een gelegenhei­d om kennis te maken met kunstvorme­n die zelden in het mainstream theater te zien zijn. Dat is belangrijk.” Francine van der Wiel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands