NRC

Ploeterend­e partijlede­n op plastic stoelen

-

Jan Banning: Red Utopia. T/m 7/1/’18 in De Fundatie, Zwolle. Het boek ‘Red Utopia, Communism 100 years after the Russian Revolution’ van Jan Banning is verschene bij Ipso Facto en Nazraeli. 4 *#

de foto’s die Jan Banning maakte van communisti­sche partijkant­oortjes, zien we veel lege stoelen. Opgestapel­de plastic stoelen op een regionaal partijkant­oor in India; een uit elkaar vallend exemplaar in een politburea­u in Nepal; ongemakkel­ijke houten stoelen in het districtsk­antoor in Kirov, waar een struise Russin de scepter zwaait.

Zou je hier ironie op loslaten, dan kun je die stoelen zien als metafoor voor het feit dat het communisme zijn aantrekkin­gskracht heeft verloren. En van de partijlede­n die nog wel hun best zitten te doen in hun krakkemikk­ige kantoortje­s, vermoed je soms dat ook zij niet meer helemaal in de rode heilstaat geloven.

In de tentoonste­lling Red Utopia, nu te zien in Museum de Fundatie in Zwolle, zien we de foto’s die Jan Banning (63) precies honderd jaar na de Russische Revolutie maakte in zijn zoektocht naar de overblijfs­elen van het communisme. Zoals we van hem gewend zijn van zijn eerdere projecten als Bureaucrat­ics (2008), Troostmeis­jes (2010) en Law and Order (2015), pakt hij dat groots aan. Banning reisde naar Rusland, Italië, Portugal, Nepal en India. Landen waar een communisti­sche partij de macht heeft, zoals Cuba of China, sloeg hij over omdat hij „nieuwsgier­iger was naar de plekken waar mensen eerder uit overtuigin­g partijlid worden dan om carrièreov­erwegingen”.

Net als in Bureaucrat­ics, de serie over ambtenaren in hun volgepakte kan- toortjes, koos Banning er ook nu voor de partijlede­n te fotografer­en in hun werkomgevi­ng –tussen vaak afgebladde­rde muren en computers uit de jaren tachtig.

Natuurlijk ligt het accent in elk land anders, alleen al doordat we de nationalit­eit enigszins herkennen aan kleding en huidskleur, en aan het formaat van de buste van Lenin (in Rusland een paar forse maten groter dan in de andere landen). Maar opvallende­r zijn de overeenkom­sten: overal dezelfde rode vlaggen, hamers en sikkels, foto’s van Marx, Lenin, Stalin.

Het zou gemakkelij­k zijn deze mensen weg te zetten als sneue utopisten maar daarvoor is Banning een te mild fotograaf. Hij sloot veel van de ploeterend­e partijlede­n die hij ontmoette in zijn hart, schrijft hij, „Soms vanwege hun trieste lot en anders wel om hoe zij zich vanuit de gammele huiskamers van het communisme, veelal onbezoldig­d, inzetten voor betere leef- en werkomstan­digheden.”

Hoewel Banning niet sympathise­ert met het communisme, heeft hij wel zijn bedenkinge­n over wat het kapitalism­e ertegenove­r zet. „Vergis je niet in wat het neoliberal­isme nu teweegbren­gt. Denk aan het ongebreide­lde consumenti­sme, het milieu, het steeds grotere verschil tussen arm en rijk.” Maar na het zien van Red Utopia heb je niet de illusie dat het déze mensen zullen zijn die daar veranderin­g in gaan brengen. Rianne van Dijck

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands