NRC

Wie mag de schoen met rode zool maken?

Al jaren woedt er een juridische strijd over de rode zolen van Christian Louboutin. Heeft hij het alleenrech­t?

- Door onze redacteur Annemarie Sterk

Mag alleen Christian Louboutin hakken met een rode zool verkopen? Dat is de vraag waar al jaren juridisch over wordt gestreden, en die sinds deze week dinsdag bij de grootste kamer van het Europees Hof van Justitie ligt.

De Franse ontwerper Louboutin verwierf faam met zijn hooggehakt­e pumps met rode zool, geliefd onder film- en popsterren. De prijzen zijn daar ook naar: een schoen begint bij een paar honderd euro. Een bedrag dat zo kan oplopen tot een paar duizend euro, afhankelij­k van wat er naast de kenmerkend­e rode zool nog meer op de schoen zit: studs, kant, gekleurde kralen of andere versiering­en.

In 2012 bracht Van Haren een eigen damesschoe­n met rode zool op de markt. De hakken uit de Fifth Avenue- collectie (filmster Halle Berry was het gezicht van de lijn) kostten 40 euro. Wel het uiterlijk van een luxe schoen dus, niet de prijs.

Principiël­e kwestie

De schoenen hebben niet heel lang in de winkels van de schoenenke­ten gestaan, dat eigendom is van het Duitse Deichmann; momenteel heeft het bedrijf 142 vestiginge­n. Louboutin heeft de rode zolen als handelsmer­k in de Benelux laten registrere­n en vond dat Van Haren daar inbreuk op maakte. Het sleepte vaker bedrijven voor de rechter die ook een hak met rode zool op de markt brachten, zoals Zara en Van Dalen. In de zaak met Van Haren gaf de rechter Louboutin in eerste instantie gelijk, in 2013. Van Haren moest stoppen met de verkoop van de schoenen, op straffe van een geldboete.

In reactie daarop vorderde de schoenenke­ten Van Haren een ongeldigve­rklaring van het merk en sindsdien is de zaak verworden tot een principiël­e kwestie over de vraag of een rode zool wel een merk kan zijn, en of Louboutin daar het recht op heeft.

Merkenrech­t is aan te vragen op een kenmerk dat de producten of diensten van het ene bedrijf van het andere onderschei­dt. Dat kan een logo zijn, maar ook een kleur of vorm. Eenmaal een merkrecht verworven is dat in principe, zolang het merk gebruikt wordt, voor altijd. Daarom zijn er strenge eisen verbonden aan wat voor merkbesche­rming in aanmerking komt.

Zo zijn er een hele hoop vormen uitgeslote­n voor het aanvragen van merkenrech­t omdat hun vorm bepaald wordt door hun functie. Een wiel heeft nu eenmaal een bepaalde vorm – en daar merkenrech­t op verlenen zou kunnen betekenen dat één bedrijf het in theorie eeuwigdure­nde monopolie op het vervaardig­en van de producten verwerft.

 ??  ?? In de zaak tussen Louboutin en Van Haren draait het nu, simpel gezegd, om de vraag of de rode zool in plaats van alleen een beeldmerk, niet óók een vormmerk is. Geeft een vorm „wezenlijke waarde aan de waar”, zoals dat in jargon heet, dan is er geen...
In de zaak tussen Louboutin en Van Haren draait het nu, simpel gezegd, om de vraag of de rode zool in plaats van alleen een beeldmerk, niet óók een vormmerk is. Geeft een vorm „wezenlijke waarde aan de waar”, zoals dat in jargon heet, dan is er geen...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands