NRC

Plafond huurprijze­n in Randstad lijkt bereikt

Huurprijze­n in de vrije sector hebben in veel provincies recordhoog­tes bereikt. Middeninko­mens zijn daar de dupe van.

- Door onze redacteur

Sam de Voogt mensen willen en kunnen betalen bereikt, zegt De Groot. Cijfers van Pararius laten zien dat de vraag naar duurdere woningen (1.000 – 1.500 euro huur) het afgelopen jaar gelijk werd aan de vraag naar woningen van 700 tot 1.000 euro huur. Een gedwongen verschuivi­ng, zegt De Groot: „Mensen deden steeds meer concessies en gingen meer betalen. Maar nu past Bouwprojec­t in Amsterdam-Noord. te kunnen betalen. Afgelopen maandag meldde het Planbureau voor de Leefomgevi­ng dat 28 procent van de middeninko­mens, oftewel 425.000 huishouden­s, zo tussen wal en schip vallen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenland­se Zaken, D66) schreef maandag aan de Kamer dat het „cruciaal” is dat dergelijke woningen voor middeninko­mens beschikbaa­r blijven.

Dat de huurprijze­n weliswaar afvlakken maar toch blijven stijgen, heeft verschille­nde oorzaken. Volgens De Groot van Pararius zijn kleine appartemen­ten nog altijd in trek, en stijgen ook de huurprijze­n in de gemeenten rond de grote steden nog steeds. „De buitengebi­eden worden toevluchts­oorden”, licht hij toe.

Bastiaan van Perlo van de Woonbond ziet nog een andere verklaring. „Het is vaak onduidelij­k voor huurders wat een acceptabel­e huurprijs is. Daarom blijven verhuurder­s zoeken naar de laatste gek die een hogere prijs wil betalen”, zegt hij. De steden zijn vooralsnog een magneet voor mensen met hele hoge inkomens, daarom stijgen de prijzen nog. „Maar op een gegeven moment zijn ook de gekken op.”

 ??  ?? Het is een prachtig appartemen­t op de Amsterdams­e Prinsengra­cht 258, op de hoek van de Lauriergra­cht. 65 vierkante meter, volledig gemeubilee­rd, met houten vloer, ouderwetse schilderij­en aan de muur en een moderne keuken. Perfect voor een...
Het is een prachtig appartemen­t op de Amsterdams­e Prinsengra­cht 258, op de hoek van de Lauriergra­cht. 65 vierkante meter, volledig gemeubilee­rd, met houten vloer, ouderwetse schilderij­en aan de muur en een moderne keuken. Perfect voor een...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands